Зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев
Зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев / БГНЕС
Задържаха за сводничество кмета на старозагорско село
97164
Задържаха за сводничество кмета на старозагорско село
  • Задържаха за сводничество кмета на старозагорско село
Задържаха за сводничество кмета на старозагорското село Тъжа Цвятко Балабуров. По данни на прокуратурата той ръководел бизнес с проститутки в столично заведение. Балабуров е обвиняван за сводничество още през 2013 година, но не е осъден, а две години по-късно става кмет на Тъжа като кандидат на „Народен съюз”. Явява се на местните избори и през 2011 г. като кандидат на ГЕРБ, но остава втори.

Спецпрокуратурата повдигна обвинения на петима за сексуална експлоатация
 
Групата, задържана на 27 април, се състояла от деветима души, ръководител бил Цвятко Балабуров. Услугите се извършвали в столично заведение, съобщи Детелина Йотова – зам.-административен ръководител на Специализираната прокуратура: "Групата е наела два апартамента на територията на град София, където предимно са се извършвали сексуалните услуги с различните клиенти. За тази цел групата е имала и заведение, наречено "Бар 10". В това заведение част от обслужващия персонал, освен че е работил като сервитьори, е извършвал и сексуални услуги по желание на клиентите. В близост до бара е имало и къща, където са се изпълнявали тези сексуални услуги. Обяви са се подавали във вестник "Позвънете". Там всеки желаещ е можел да се свърже на определен телефон, предоставен от групата".

Осъдиха 42-годишен мъж за пране на пари, спечелени от сводничество
 
Момичетата също се набирали чрез обява във вестник и били задържани чрез високолихвени кредити, които трудно успявали да върнат. Това заяви зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев: "На момичетата са предоставяни високолихвени кредити, които те трудно успявали да върнат и във всеки един момент се е получавало така, че те дължат пари на организаторите на престъпната дейност. Установени са 20 момичета, които са изпълнявали такива сексуални услуги. Различни по възраст са. Няма данни в хода на работата за установени малолетни и непълнолетни момичета. Голяма част от набирането на момчета се е осъществявало чрез обяви във вестник под предлог, че се търсят сервитьорки компаньонки".

Сексът и София: Откровената история на една проститутка с позиция
 
Цвятко Балабуров е обвинен пак за сводничество още през 2013 г. Това обаче не му пречи да стане кмет на Тъжа две години по-късно като кандидат на „Народен съюз”, печелейки 85% от гласовете. Наблюдаващият прокурор Силвия Соколова заяви, че нямала информация докъде е стигнало предишното разследване. Балабуров е участвал в изборите и през 2011 г., като кандидат на ГЕРБ, но остава втори.
 
Село Тъжа е в община Павел Баня, област Стара Загора и има население от малко над 1000 души.