Задържаха фрегатата „Смели” за контрабанден внос
Задържаха фрегатата „Смели” за контрабанден внос / снимка: bgarmy.eamci.bg
Военната фрегата "Смели" бе блокирана в сряда вечерта на Военноморска база – Варна заради незаконен внос на цигари и алкохол. Някои от членовете на екипажа са се опитали да внесат в България по-голямо от разрешеното количество цигари и алкохол. По закон моряците имат право да внесат не повече от един литър алкохол.

Проверката е започнала още в сряда вечерта, като част от екипажа вече е освободен, след като е декларирал количествата цигари алкохол и, които внася. Установено е, че на борда на военния кораб има 233 стека цигари и 65 литра алкохол повече от законно допустимото. Нарушителите от кораба ще бъдат санкционирани.

Военния министър Николай Цонев коментира преди края на проверката: „Докладваха ми от военна полиция, че има митническо нарушение на фрегата „Смели”, която се завръща от мисия. Думата контрабанда е много сериозна, по-скоро за митническо нарушение”.

Екипажът на "Смели" е бил 180 души. В периода от 2 до 23 април фрегатата „Смели” взе участие във второто развръщане на седмата активация на оперативната група за военно-морско сътрудничество в Черно море „Black Sea Four”. Командир на фрегатата е капитан втори ранг Ваньо Мусински. По време на учението корабът е бил на пристан в портовете Батуми, Новоросийск и Севастопол.