Забрадките вече в комисията срещу дискриминация
Забрадките вече в комисията срещу дискриминация / netinfo

Трети специализиран състав на Комисията за защита от дискриминацията ще разгледа жалбата на Обединението за ислямско развитие и култура срещу директорката на Професионална гимназия по икономика в Смолян Мария Томова, заради забрадките, които носят две от ученичките в училището.

Жалбата за дискриминация беше внесена след отказа на ученичките Фатме Кехайова и Михаила Василева да свалят своите религиозни забрадки по време на учебните занятия, с което се нарушава вътрешният правилник на гимназията. По време на проучването на жалбата членове на комисия посетиха училището в Смолян, получени са становищата на министъра на образованието, на Дирекцията по вероизповеданията, като е потърсено мнението и на главния мюфтия.

Председателят на антидискриминационната комисия Кемал Еюп не изключи възможността освен решение по конкретния случая, комисията да излезе и с предписание за принципното решаване на този въпрос от страна на изпълнителната власт – например учениците да не носят отличителни значи за принадлежност към някаква религия и вяра.

В края на юли пред Дарик радио директорката на училището Мария Томова обяви, че преди решаването на въпроса очаква официалното становище на образователния министър Даниел Вълчев, който публично се обяви срещу това ученици да носят в клас фереджета и други религиозни атрибути. Мария Томова ще изчака и становището на Комисията за защита от дискриминация, която беше сезирана по случая.

Решена съм да се боря докрай за правата си – на никого не преча със забрадката си - тя е моят религиозен символ, както кръстчетата, които носят съучениците ми, каза тогава в интервю за Дарик радио едно от момичетата - 17-годишната Михаела. Тя съобщи, че през 2003 г. след запитване до тогавашния министър на образованието е получила от МОН разрешение да посещава училище със забрадка.