Възстановен е недостигът на кръв от групите А и 0

Възстановен е недостигът на кръв от групите А и 0
Възстановен е недостигът на кръв от групите А и 0 / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Недостигът на кръв от групите А и 0 е възстановен, въпреки това кампанията по кръводаряване продължава в цялата страна, съобщиха от здравното министерство.

През изминалите седем дни от обявяването на извънредната акция на призива на Министерството на здравеопазването за безвъзмездно и доброволно кръводаряване са се отзовали около 2000 души. Извънредната кампания се поради провежда недостатъчното количество кръв от групите А и 0 в лечебните заведения в София и Западна България.

В акцията днес се включиха 347 души от цялата страна. В София кръводарителите са били 84, Пазарджик - 1, Кърджали - 12, Търговище - 1, Стара Загора - 31, Ямбол - 7, Русе - 15, Сливен - 2, Плевен - 16, Пловдив - 65, Шумен - 3, София област - 26, Силистра - 14, Варна - 6, Перник - 15, Ловеч - 11, Бургас - 4, Габрово - 1, Смолян - 11, Видин - 5, Велико Търново - 15, Разград - 2. Доброволни и безвъзмездни кръводарители днес станаха и служители на Министерството на образованието, младежта и науката, на Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" и "УниКредит Булбанк".

Кампанията по кръводаряване продължава и в следващите дни. Утре в нея ще се включат служителите на Националната служба за охрана.

В Ямбол за желаещите да дарят кръв ще има разкрити два пункта: в ОТХ - МБАЛ "Св. Пантелеймон" АД и в малката зала на Областна администрация, с работно време от 09:30 до 13:30 часа. Извънреден мобилен пункт за кръводаряване утре ще има и в МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив, а на 24 септември той ще е на площада пред Областната управа в града. В Русе е организирана акция на 25 и 26 септември по безвъзмездно кръводаряване в зала № 1 в сградата на Областна администрация. На 27 септември в Бургас е организирана кампания в Техникума по механотехника. На 1 октомври извънреден пункт за кръводаряване ще има и на площад "Константин Величков" в Пазарджик. До 24 септември специалисти от ВМА ще проведат акция по кръводаряване в различни структури на Министерството на отбраната.


Освен във временните пунктове за кръводаряване, всички, които желаят да дарят кръв в София и областите от Западна България, могат да направят това и на следните места: в НЦТХ - София, ул. "Братя Миладинови" №112, всеки делничен ден от 8.00 до 18.30, а събота и неделя от 9.00 до 15.30 часа; в кръвните центрове към УМБАЛ "Света Анна"- София и в МБАЛ в Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Лом и Перник.