Въпрос към Кунева за комунизма предизвика лют спор в парламента
Въпрос към Кунева за комунизма предизвика лют спор в парламента / БГНЕС, архив

Въпрос на депутати от БСП към министъра на образованието Меглена Кунева в рамките на парламентарния контрол предизвика идеологически спор между народни представители от БСП и Реформаторския блок в пленарната зала.

Милена Бояджиева и Таско Ерменков попитаха Кунева за инициативата "Запознай младите с комунизма". Тя отговори, че това не е инициатива на МОН, а заместник-министър на образованието е присъствал на открит урок, в който ученичка е направила презентация и е прожектиран филм, свързан с репресиите по време на този режим.

В България тоталитаризъм е имало и няма нищо лошо, че детето е направило такава презентация, нима лагерите не са съществували, отбеляза Кунева. Ако някой иска да направи филм за Ястребино, да го направи, коментира тя в отговор на реплика.

ГЕРБ инициира петиция: Престъпленията на комунизма да влязат в учебниците

Таско Ерменков заяви, че в България комунизъм никога не е имало, за да има такава инициатива, и каза, че когато представители на МОН присъстват на такива прояви, ги легитимират. Той посочи, че по времето на социализма в България не е имало безработни, нито неграмотни, имало е качествено образование и здравеопазване и ръст на доходите. За съжаление имаме доста време да мечтаем, докато стигнем до тези показатели, заяви Ерменков. Според него е ясно защо има носталгия - защото днес 43 процента от хората живеели в тежки материални условия.

СДС: Няма как да забравим жертвите и репресираните от комунистическия режим

Това предизвика реакцията на Мартин Димитров от РБ, който в декларация от името на парламентарна група заяви, че е недопустимо да се прави такава пропаганда, която защитава комунистическия режим. Имаше комунизъм, свидетелство за това са лагерите, хилядите убити и репресирани хора, част от интелигенцията беше погубена, посочи Димитров. Той се обърна към депутатите от БСП и заяви, че повечето от тях имат хубави западни автомобили, децата им учат в Западна Европа. А когато застанете от трибуната на НС, ви обхваща носталгия към комунистическия режим, което е вътрешно противоречие, каза Димитров. По думите му България не е благоденствала през този период от 45 години, в условия на затворени граници и натрупване на външни дългове, в една фалшива действителност. Всички сте членове на ЕС и НАТО, гордейте се с това, призова депутатът от РБ.

Депутати искат глоби за проповядване на комунистическа идеология

След неговото изказване, също в декларация от името на група, Валери Жаблянов от БСП заяви, че през този период мнозинството е получавало висококвалифицирана медицинска помощ и образование, и допълни, че с образование от социалистическа България някои българи са достигнали върховете на европейската администрация.

РБ и левицата влязоха в спор заради Деня на почит към жертвите на комунизма

Не можете да подмените съзнанието на хората, които живяха по време на социалистическия строй, това не е носталгия, това е обективна преценка, посочи той. Нашето историческо развитие след Втората световна война беше възходящо и това е общата оценка на цялото ни общество, заяви той. Нестабилността на институциите в България се дължи на липсата на елементарна грижа на държавата за нейните граждани, заяви Жаблянов.