Ако приемем гласуването такова, каквото беше в пленарната зала, излиза, че референдумът за еврото е приет и че против него са гласували „Възраждане” и ние от „Има такъв народ”, а останалите партии са били „за”. Това коментира Ивайло Вълчев от ИТН, предаде NOVA.

Костадинов: Референдум за запазване на лева ще има и ще го спечелим (СНИМКА)

Оказа се, че има проблем с процедурата. Обявяването на това какво се гласува май не е било толкова правилно. Бил е предложен за гласуване проектът на вносителя, на „Възраждане”, на инициативния комитет, за който, ако гласуваш „за”, си „за” референдума - там подкрепихме ние и „Възраждане”, поясни той.  
Депутатите отхвърлиха предложението за референдум за еврото.

Според Вълчев после се разбрало, че това, което е трябвало да се случи, е да бъде предложен проектът на Правната комисия, която отхвърли референдума.„Тогава, който гласува „за” предложението на комисията, отхвърля допитването, а който гласува „против” предложението на Правната комисия, приема референдума”, каза още депутатът.

Народният представител от ИТН смята, че случаят с референдума показва „нивото на правна подготовка” в парламента. „Големите юристи, които в залата днес обясняваха защо юридически, финансово и политически не е полезно да има референдум, нека се хванат на работа и след хаоса и грешката, обяснят случилото се”, призова той.

Депутатите отхвърлиха предложението за референдум за запазване на лева

Вълчев е категоричен, че ще бъде лош знак за България, като страна членка на ЕС, ако някой опита да затегне режима за провеждане на референдуми. „Ако сравним със случващото се в Европа, при нас законът е написан така, че да не може да се предизвика референдум”, е мнението му.