/ ФБ/ИТН
"Гледам Народното събрание, как депутатите обсъждат дали да има референдум за еврото или не. Да, референдум… Най-големият страх на депутатите. Когато питат хората на избори, обещават всичко, но успеят ли да влязат в парламента, хората престават да бъдат важни и думата “референдум” става много опасна дума", това написа Слави Трифонов във Фейсбук.

Публикацията на Трифонов бе малко преди официалното решение на депутатите - парламентът отхвърли предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

Депутатите отхвърлиха предложението за референдум за запазване на лева

В подкрепа на допитването гласуваха 68 народни представители, 98 бяха „против“ и 46 се въздържаха.

 "Ние произведохме референдум. Събрахме седемстотин хиляди подписа, гласуваха три милиона и половина души, тогавашните политици заметоха референдума под килима и този референдум стана причината сега да съществува ИТН и аз да продължавам да се боря с вятърни мелници. Е, прозвуча малко патетично, не са вятърни мелници, а са тикви", допълни той.

"Битката си е битка, а аз още не съм се отказал. Трябва да има референдуми. Това е смисълът на демокрацията. Който го е страх от референдуми, значи или няма аргументи или по принцип е страхливец и лъжец. А конкретно по отношение на този референдум, аз съм за това да има евро и ще направя всичко възможно аргументирано да защитя тази теза", пише още той.