Уважаеми сънародници, референдум за запазване на лева ще има и ние българите ще го спечелим! Това написа във Facebook лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Това, което виждате на снимката, е проектът за решение относно провеждането на референдума за запазване на българския лев. С този проект се ОТХВЪРЛЯ провеждането на референдум. Това проекторешение обаче беше ОТХВЪРЛЕНО от мнозинството на тройната коалиция ППДБ, ДПС и ГЕРБ. Иначе казано, с отхвърлянето на решението за отхвърляне на референдума, референдум ще има", заяви той.

Депутатите отхвърлиха предложението за референдум за запазване на лева

"Тъй като ние видяхме какво се случва, на свой ред тихо и кротко гласувахме "за", след което за по-сигурно поискахме и прегласуване, което още веднъж потвърди решението. С това точката свърши, след нея мина и следващата, а накрая свърши и парламентарният контрол. Заседанието на парламента беше закрито. А тъй като бавиха взимането на решение до последно, сега и да искат нещо да измислят, нищо не могат да направят, защото крайният срок за произнасяне на Народното събрание по референдума изтича тази вечер в 24 часа", допълни Костадинов.

"От бързане да погазят закона и Конституцията, големите "йористи" на ППДБ дори не можаха да подготвят и решение като хората - в него безпрецедентно липсваха мотиви, което само по себе си го прави нищожно. Сега вече крайното решение е в ръцете на президента, който е длъжен да се съобрази със закона и решението на НС и да насрочи референдум. Вярвам, че Радев, за разлика от управляващите, ще спази закона, както винаги досега го е правил", категорчен бе лидерът на "Възраждане".

По-рано днес с 68 гласа „за” и 98 „против” народните представители не приеха провеждането на допитване за въвеждане на европейската валута не по-рано от 2043 г.