За втори пореден ден пътни строители от цяла България протестират. Блокади има на различни възлови точки в страната. 

Исканията им са разплащане на дължимите 720 млн. лева към пътния бранш, приемане на измененията в законодателството, които да позволят индексиране на цените на строителството, както и народните представители да изменят решението от 20 април, според което на 30 септември България ще се озове без пътна поддръжка. 

В София протестиращите се събраха пред служебния вход на Народното събрание (НС). На място има опънати палатки, както и табели с лозунги „Искаме работа в България, не милостиня на борсата“; „Служителите са най-голямото ни богатство“; „Стига лъжи! Индексация сега“. 

Oт 10:00 до 11:00 часа беше блокирано движението в района на парламента, за това предупреди по-рано председателят на Българската браншова камара "Пътища" Стефан Чайков. По думите му има планирано и шествие по Околовръстното на София с участието на тежкотоварни автомобили.
 

Работници на "Автомагистрали - Черно море" блокираха движението на пътен възел "Белокопитово" на автомагистрала (АМ) "Хемус". Екипи на полицията пренасочваха автомобилното движение по алтернативни маршрути.

Пътните строители от Хасково разшириха вчерашния си протест. Техни машини и служители излязоха освен на пътя Хасково - Димитровград и на отсечката от Харманли до пътния възел с магистрала "Марица".

Както и във вчерашния ден, близо 50 заети в браншовото дружество "АБ" се разположиха с плакати край шосето Хасково - Димитровград, част от отсечката на път I-5 Русе - Маказа. Десетина тежки машини на дружеството заеха ветрилообразно трите ленти за движение в едната посока и затрудниха трафика с бавния си ход, като след тях се образува еднокилометрова опашка. Те предприеха няколко обиколки от кръговото движение до завода "Язаки" до пътния възел с магистрала "Марица".

По думите на хора от дружеството то има да получава над 20 милиона лева от Агенция "Пътна инфраструктура" за строителство, ремонти и поддръжка. Трудът ни е поръчан надлежно от държавата и също така надлежно изпълнен и сетритифициран, каза изпълнителният директор на "АБ" инж. Христо Христов. Всички граждани се ползват от построеното от нас, допълни той. Другата причина за недоволството е липсата на индексация на приетите цени. Говори се за увеличаване на цената на природния газ с 50 процента, а асфалтовите ни бази са на газ, посочи Христов.

От фирмата информираха, че на другата протестна точка край Харманли са излезли към 70 - 80 души персонал, а техниката се движи по същия начин - бавно и като заема цялото пътно платно. Протести ще се състоят и утре.  

Пътни строители от Благоевград и областта се включиха и във втория ден на националния протест, организиран от Българската браншовата камара „Пътища“. И днес те посочиха, че исканията им са държавата да се разплати за извършени дейности, да индексира цените и облекчи процедурите.

Във втория ден на протеста пътните строители излязоха с тежкотоварна техника. Те отново се движеха между двете кръгови кръстовища при пътния възел „Благоевград – юг“. За около 15 минути последва цялостно блокиране на движението по пътя София – Кулата. Протестът продължи около час.
 

Служители на пътни строителни фирми от Пловдив и днес затвориха в знак на протест кръговото кръстовище на Пазарджишко шосе на изхода на града. Така те се включиха в националния протест на строителните фирми. Тежкотоварни камиони от фирмите ПИМК, "Трейси груп" и "Европейски пътища" се движиха непрекъснато в кръговото и така то остана блокирано за други автомобили.

Не се спазват поетите ангажименти от страна на държавата и няма ясна политика за ремонт и поддържане на пътищата, коментира пред журналисти инж. Гинка Маринова от фирмата "Европейски пътища". По думите ѝ ще продължат да протестират докато някой не ги чуе. В нашето строителство 60 процента са материали, ние сме се разплатили с контрагентите си, но държавата с нас - не, каза Маринова. 

Строителни работници държат плакати с надписи "Няма време. Индексация сега!", "Строител не е мръсна дума", "Спрете геноцида над строителните фирми" и други.

Тежкотоварна техника тръгна по пътя към Бургас и сериозно затрудни движението. "Имаме да получаваме още 14 милиона лева за АМ "Тракия". Ние сме си изработили тези пари. Настояваме и за спешна индексация на парите в строителството . Защото в момента изпълняваме поръчки по договори на стари цени, а всички материали и суровини са двойно поскъпнали", заяви Атанас Пехливанов от "Автомагистрали - Черно море".
 

Представители на пътностроителни фирми за втори пореден ден излязоха на протест при пътния възел "Абланица". За няколко минути те затвориха пътя София – Варна, а след това и Ловеч – Троян. Така те се присъединиха към националния протест, организиран от Браншовата камара "Пътища" заради неизплатени задължения за извършени дейности и липсата на индексация по договорите за строителство. 

Протестиращите се надяват да бъдат чути иначе протестите им ще продължат.

„Искаме си изработеното. Не може по договор държавата да ти дава задание със срокове, ти да го изработиш, а да не ти се плаща, да потънеш в дългове и да не знаеш как да оцеляваш“, заяви за БТА инж. Петя Иванова от пътностроителна фирма.

„Много дълго чакахме. Надявам се да имат благоразумието преди Народното събрание да се разпусне да вземат правилното решение, защото ние вече сме на ръба на оцеляването. Още по-лошото е, че продължават да пристигат задания. Договорът ни е валиден, не е прекратен по старите цени, което още повече ни натоварва. Ние сме длъжни да работим, иначе търпим 100 процента санкции", каза Иванова и добави, че не се знае кой е органът, който трябва да реши проблема, защото цялата държава е объркана.

Работниците заявиха, че все още получават заплати, но това няма как да продължи и скоро изплащането на възнагражденията ще спре.

Работници от пътностроителни фирми от Търговищко разположиха техника на пътя край село Буховци. Втори ден участъкът около пътния възел на главния път София – Варна е място, на което те изразяват недоволството си от „неглижирането на проблемите в сектора от страна на управляващите“ по думите на заместник-директора на фирма „Пътнинженеринг – Т“ ЕАД Радомир Хаджитанев пред БТА.

Най-голямата пътностроителна фирма в областта има да получава за извършени дейности за миналата година около 20 млн. лева. На този етап трудовите възнаграждения на работниците – около 600 души, се изплащат редовно, но с големи трудности. „На тези пари разчитат не само служителите ни, но и целите им семейства“, коментира Хаджитанев.
Пътят остава затворен до обяд. Пътните строители от Търговище синхронизират действията си с колеги от Шуменско, които протестират при пътния възел „Белокопитово“. 
Протестите ще продължат и утре – на същото място и в същия час – от 11:00 до 12:00 часа, посочи Хаджитанев. 
БГНЕС