/ БГНЕС, архив
Липсата на Лозан Панов лиши от почетна награда подалия оставка председател на Софийския градски съд Калоян Топалов.
 
На днешното заседание на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет оставката на Топалов бе приета единодушно. Не така обаче стояха нещата с предложението той да бъде награден с почетна награда за добре свършената работа. Гласовете на съвета се разделиха 5:5, а липсата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който си тръгна преди гласуването, най-вероятно остави Топалов без златен почетен знак първа степен.
 
Председателят на СГС Калоян Топалов е подал оставка

Председателят на Софийския градски съд подаде оставка преди около две седмици. В нея Топалов не посочи конкретни мотиви, но в интервюта пред медии обяви, че той и екипът му са свършили работата, за която са били избрани. Топалов е начело на съда от 2015 г. и подаде оставка три години преди края на мандата си с искане сегашният състав на Висшия съдебен съвет да я гласува преди да се разпусне.
 
На днешното заседание на съдийската колегия оставката беше приета единодушно. Според Калин Калпакчиев от ВСС обаче Съветът трябвало да награди Топалов за добре свършената работа, тъй като СГС работил добре в последните две години, въпреки медийните нападки и постоянните проверки.
 
Предложението срещна отпор от страна най-вече на председателя на Върховния административен съд Георги Колев, който заяви, че Топалов не си е довършил мандата.
 
В крайна сметка съветът се раздели 5:5 и не можа да вземе решение. В гласуването не успя да вземе участие председателят на ВКС Лозан Панов, който си тръгна по-рано и така най-вероятно лиши сочения за свой приближен Топалов от наградата.
 
Освен поста си в Софийския градски съд Калоян Топалов обяви, че напуска и съдебната система изобщо.