Най-ниските температури през юни у нас ще бъдат между 7 и 12 градуса, а най-високите - между 32 и 37 градуса, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. 

Юни ще започне с валежи и захлаждане. На много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има и условия за градушки. Средната температура ще бъде около нормата. За по-голямата част от страната - между 20 и 22°, по долината на река Струма - около 23°, за високите полета - между 17 и 19°, а за планините - между 3 и 12°.

Сумата на валежите ще бъде около нормата. На много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има и условия за градушки.

iStock/Getty Images

Около средата на първото десетдневие повече слънчеви часове ще има преди обяд, а следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, на отделни места в страната ще има краткотрайни превалявания. Температурите ще се повишат и ще се доближат до климатичните норми. През последните дни от десетдневието има повишена вероятност за обстановка с по-значителни по количество валежи и на повече места в страната. Тогава и температурите относително ще се понижат, съобщават от НИМХ.

През второто десетдневие изгледите са да преобладава слънчево време през повечето дни, а температурите да са около обичайните за средата на юни. Отново в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, ще има и краткотрайни следобедни валежи, на повече места около средата и през последните дни от периода. Тогава и за кратко ще захладнява.

iStock/Getty Images

В началото на третата десетдневка над страната ще бъде предимно слънчево и топло. Тогава вероятността за валежи е по-малка. Очаква се температурите да са близки до климатичните норми. Около и след средата на десетдневието вероятността за валежи е относително по-голяма.

Астрономическото лято настъпва на 21 юни в 06.32 ч, когато е лятното слънцестоене. 

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
БТА