Военна полиция откри изчезналите боеприпаси от Челопечене
Военна полиция откри изчезналите боеприпаси от Челопечене / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Разкрити са извършителите на кражбата на боеприпаси от района на бившето поделение в Челопечене, чиято липса бе установена на 14 октомври, съобщиха от Министерство на отбраната.

Развръзката по случая е резултат от проведените през последната седмица оперативно-издирвателни мероприятия от служители на служба "Военна полиция", в тясно взаимодействие с МВР, ДАНС и Военноокръжна прокуратура - София.

Двамата извършители са криминално проявени и цивилни. Те са направили пълни самопризнания и са съдействали на разследващите военни полицаи за изясняване на начина на извършване на кражбата и за намиране на изнесеното от тях от района на бившето поделение.

Установено е, че са изнесли само гилзите на 14-те 85-милиметрови боеприпаси, а барутът и снарядите са скрили в района на поделението. До момента не е установено съучастие на военнослужещи.

БГНЕС припомня, че сурови наказания, включително дисциплинарни, за служителите, допуснали кражбата на боеприпаси в бившето поделение в Челопечене, обеща министърът на отбраната ген. Аню Ангелов. "Това са стари, корозирали боеприпаси, които са изключително опасни. Но привлечени от гилзите, които са използваеми, са привлекли вниманието на крадците", каза той. За това как са откраднати боеприпасите Ангелов обясни: "Там имаше без никаква ограда разпръснати много боеприпаси. Никой не посмя по онова време, преди година, да отиде и да вземе каквото и да е".

Боеприпасите са били извадени на открито към края на 14 октомври, не е имало време да бъдат разснарядени. Вечерта крадците са успели да преодолеят военния караул.

Тези боеприпаси не могат да се използват за взрив, барутът не е пресован с тротилови шашки. Според Ангелов най-лошото, което е можело да стане е самият похитител да се взриви, ако действа невнимателно.