Внимавайте при пътуване, застудява
Внимавайте при пътуване, застудява / снимкa: Sofia Photo Agency

Метеорологичната обстановка в страната е усложнена с превалявания от дъжд и сняг в цялата страна, а в Югоизточна България предимно от дъжд. Студената вълна обхвана Северозападна България и високите котловинни полета. Температурите се понижават и по обяд ще бъдат от минус четири до минус шест, седем градуса. 

Над София вали сняг при температура на въздуха от минус четири градуса. Рано сутринта над столицата преваля дъжд и мокър сняг.  

Само за денонощие в болницата "Пирогов" са потърсили помощ 166 граждани, от които 21 деца, пострадали по заледените улици в София, съобщиха от лечебното заведение.

Бъдете внимателни при шофиране и дори по тротоарите, защото падналият тази сутрин дъжд образува ледена покривка върху изстудената земя. Поледици ще има на много места в страната, особено в Североизточна България, където е и най-студено.

Към 08.00 ч. по нареждане на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова фирмите, ангажирани с почистването на снега в София, започнаха повторно разчистване на пътищата на масовия градски транспорт. Това съобщиха от общината. Очаква се през деня температурите да се понижат и целта е снегът да бъде отстранен, за да не се образува заледяване. По преценка на фирмите ще бъдат обработвани и улици с обществена  значимост, се посочва в съобщението. 

Градският транспорт в София се движи с големи закъснения, съобщиха от дружеството "Столичен електротранспорт".

Движението на тролейбусите е затруднено заради падналия сняг и частичните заледявания по улица "Г. С. Раковски", при подлеза на НДК и улица "Опълченска". Падащият мокър сняг създава проблеми и за трамваите заради частичното заледяване на релсите.

Автобусният транспорт се движи с големи закъснения. Съкратени са маршрутите на линия 66, която стига до "Морените" и линия 93, която стига до площада на квартал "Драгалевци".

Слушатели на Дарик, пътуващи по автомагистрала „Хемус", съобщиха, че превалява сняг, магистралата не се почиства, няма голямо движение, но магистралата на места е заледена и заснежена. Ако не ви се налага, не пътувайте, пътищата са хлъзгави и заснежени, на места заледени, възможни са и поледици в Източна и Североизточна България.

Нормално е движението по магистралите "Хемус" и "Тракия", съобщи изпълнителният директор на "Автомагистрали" ЕАД Антон Антонов. По думите му няма проблем и с електрозахранването в четирите тунела по "Хемус" и в единия по "Тракия".

Антонов посочи, че няма въведени ограничения за движението, извън тези, които се въвеждат по време на снеговалеж.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия, съобщи МВР. Видимост до 20 метра поради мъгла има от тунела "Витиня" до тунела "Топли дол" по магистрала "Хемус".

Пътните настилки в страната са мокри, заснежени и заледени. Предприети са мерки за тяхното почистване и опесъчаване, се посочва в съобщението.

До 50 метра е видимостта в района на с. Паничково по пътя Асеновград - Кърджали и по пътя Змеево - Стара Загора. Намалена е видимостта и в района на Омуртаг и Антоново, по автомагистрала "Тракия", в Разград и в Русе.

Сняг вали в районите на София, Тетевен, Угърчин, Ябланица, в областите Видин и Монтана. Дъжд вали във Варна, Кърджали, в областите Пазарджик, Ямбол и Търговище. Сняг и дъжд има в област Смолян.

Заледени участъци по пътищата има в районите на Омуртаг - Котел, Казанлък-Стара Загора, Русе - Бяла и Силистра - Добрич.

Опасност от падащи камъни има в прохода "Троян-Кърнаре", в Искърското и Кресненското дефиле, както и по пътищата София-Самоков, Асеновград-Смолян, Югово-Лъки, Кричим-Девин, Мездра-Ботевград. Участъците са сигнализирани с пътни знаци.

Забранено е движението на товарни моторни превозни средства с маса и товар над 10 тона през прохода "Шипка", както и на превозни средства с ремаркета и полуремаркета през проходите "Петрохан", "Превала", по пътя Батак - Доспат, Белово - Юндола, Велинград - Сърница и Сливен - Стара река.

През проходите "Превала", "Пампорово" и "Рожен" всички автомобили трябва да се движат с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета. Ограничението е въведено и за пътя Котел - Омуртаг. Товарни автомобили не могат да се движат и по пътя Русе - Бяла.

Около 10 селища в област Смолян са без електричество след аварии, причинени от обилните валежи, съобщиха от местната "Гражданска защита".

Речните нива се повишават, но засега са под критичните стойности. Екипи на "Гражданска защита" и общините имат готовност за действие, ако проливните дъждове продължат и предизвикат преливане на реки в отделни места. Най-големи са количествата на падналите валежи в общините Смолян и Златоград.

С прекъснато електричество са селата Мугла, Кукувица, Триград, Жребово, Кестен, Забърдо. Проблеми с електрозахранването има и в кв. "Устово" в Смолян.

Поради повишаване на нивото на реките Черна и Бяла в отделни участъци в Смолян се надграждат диги от пръст край речните корита. В Златоград постоянно се следят язовирът и хвостохранилището, но нивата им са под критичните стойности.

Към 10.00 часа без ток са били 221 населени места - в област Добрич - 28, област Кърджали - 130, област Разград - 19, област Шумен -16, както и отделни населени места в областите Варна, Кюстендил, Смолян, София, Софийска. Без водозахранване са четири населени места в Разградско.

Възстановено е електрозахранването в три софийски квартала - „Люлин" 3, „Илиенци" и „Малашевци", съобщиха от ЧЕЗ. Все още няма ток в кварталите „Симеоново", „Драгалевци", „Лозенец", „Люлин" 1, „Бояна", „Княжево", „Левски". Там се работи по отстраняване на повредите.

Екипите на Гражданска защита в цялата страна са в повишена готовност за реакция. За сигнали и възникнали опасности ползвайте спешния телефон 112.