Внесоха обвинителни актове срещу държавни служители от ГКПП - Кулата
Внесоха обвинителни актове срещу държавни служители от ГКПП - Кулата / netinfo

Петричката прокуратура внесе в съда обвинителни актове срещу 20 служители в Управление "Пътни такси и разрешителни" на ГКПП - Кулата. Те са подсъдими за източване и присвояване на 3,2 милиона лева.

Сред подведените под наказателна отговорност държавни служители е и началникът им Иван Тиньоков, съобщиха за Дарик. Той ще бъде съден по член 201 от Наказателния кодекс, текст който предвижда до седем години лишаване от свобода и конфискация на имущество.

Злоупотребите на инспекторите от "Пътни такси" на Кулата бе разкрито преди повече от две години. В периода 2002-2004 година подчинените на Иван Тиньоков са ощетили държавната хазна като не са отчитали събираните пари от такси на граничния пункт и от продажбите на винетни стикери, уточняват от прокуратурата.

"Първенец" в присвояването, според обвинителния акт, е служителят Марин Бърдаров - 422 хиляди лева. Следват го колегите му Атанас Иванов, Костадин Карабельов, Иван Дончев, Христо Панчев, Огнян Башлиев и Георги Смилянов. Те се облагоделствали със суми от 350 000 до 420 000 лева.

Дясната ръка на началника Тиньоков - Велик Христов, от петричкото село Марино поле, е подсъдим освен за длъжностно присвояване и за нелегално притежание и държане на оръжие и голямо количество боеприпаси. Те са открити в дома му, откъдето антимафиотите са иззели и чували с винетки и документи на "Пътни такси", се сочи в обвинителния акт на прокуратурата.