Приказките за локдаун постепенно ще затихнат при намаляване на дифузното разпространение на заразата, смята още Витанов
Починалите с COVID-19 през октомври 2021 са 7.06 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020. Това съобщи математикът проф. Николай Витанов във Фейсбук. Според него това се дължи на „масивната антиковид и антиваксърска кампания, на която ѝ бе позволено да се вихри. Ето го резултата. И ситуацията хич не е весела, защото ще продължи и през ноември“, прогнозира още той.

По думите му „днес има добра новина. Базовото репродуктивно число вече втори ден е под 1.3. Какво означава това? Означава, че часовникът на бомбата спря след 8 дена цъкане. Обхватът на заразата продължава да се разширява, но вече с темпове, но които здравната система би могла да насмогне, макар и с огромни усилия“. Витанов написа още, че очаква активните случаи да стигнат 100 000. „Днес активните случаи са 99 724. Значи, с огромна вероятност нещо ще стане утре с броя на активните случаи. Какво ще стане - каквото очакваме“.

Според проф. Витанов добрата новина не бива да води до отпускане. „Здравната система е претоварена технически (трябва бързо да се разкриват нови легла и не само обикновени, но и интензивни такива) и кадрово (не достигат кадри, а тези, които са на първа линия, са силно изтощени от дългата борба). Малко допълнителен оптимизъм идва от картите. На картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазване виждаме леко свиване на обхвата на зоната от области на ниво 4. Това е временно, но е глътка въздух. Същото е и положението с прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост. Картата на риска съгласно нашата методология остава изцяло виолетова. Това показва, че положението ще продължава да е сериозно и през тази седмица“, пише още той.

"Моделите показват известно отслабване на дифузното разпространение. Ако това е така, то приказките за локдаун постепенно ще затихнат", смята още Витанов. 

И заключва: „С две думи - обстановката продължава да е неприятна. Правете каквото искате, ходете, където искате. Но стойте на достатъчна дистанция от другите и не се заседявайте много на места, където има много хора. Минимизирайте възможността някой да ви зарази - стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща. Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително). Пазете се“.