Според математика такова натоварване на здравната система досега не е било
В следващите 4 дни не се очаква по-нататъшно ускоряване на влошаването на ситуацията. Това прогнозира във Фейсбук математикът проф. Николай Витанов.
По думите му днес има и една добра новина - параметрите в моделите за предсказване на ситуацията започваха да намаляват. Но все пак „То ускоряване на влошаването не се очаква, но влошаването си е тук. Нещата не са добре. Базовото репродуктивно число днес е малко над 1.3 - ден осми поред. Очакванията са да падне под 1.3“.

И уточнява: „Мотаенето около 1.3 обаче означава, че здравната система няма да може да си отдъхне“. Очакванията са броят на активните случаи да продължи да расте и да наближава числото 100 000.

Витанов е категоричен: „Такова натоварване досега не е било. Технически погледнато - здравната система е претоварена. Ако не беше претоварена, нямаше да се разкриват нови легла. Очаква се да има продължаващ наплив от нуждаещи се от болнично лечение и от интензивно такова. Този наплив няма да бъде регистриран от статистиката, тъй като просто няма толкова легла“.

Математикът обръща внимание и на друго: „Претоварването на здравната система е и кадрово - няма кадри за първа линия, а каквито има, са доста изтощени“.

Разпространението на заразата в страната е дифузно - всички области са с такова разпространение, отчита Витанов. Моделите показват известно отслабване на дифузното разпространение. „Ако това е така, то приказките за локдаун постепенно ще затихнат. Ще остане това, което отдавна съм ви писал - тотален локдаун (пълно затваряне на всички и излизане само след разрешение със SMS) няма да има“, пише още той.

По думите му смъртността се очаква да е висока поне още 2 седмици - поне до средата на ноември. „Там някъде ще разберем дали ще излезем от Долината на плача или ще продължим да сме в нея и във втората половина на ноември“. Според статистиката починалите досега за октомври 2021 са 6.43 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020, отбелязва Витанов.

И отправя апел: „Хора, пазете се, спазвайте елементарните мерки, тоест стойте настрана от масови събирания и поддържайте лична хигиена, като достатъчно дълго си миете ръцете - поне 20 секунди“.