И област Кърджали премина в "червената зона" за коронавирус. До 27 октомври областта беше единствена в страната, която беше в "жълтата зона" за заразата. Така вече цяла България е в „червена” или „тъмночервената” зона.

Здравните власти обявиха кои хора не трябва да се имунизират с ваксината на Pfizer/BioNTech

Заболеваемостта от COVID-19 в страната на 14-дневна база е 819 на сто хиляди души население. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Броят на заразените в Кърджали надхвърля 120 на 100 000 жители". Това каза главният секретар на Регионалната здравна инспекция Петя Папазова.

Само една област остава в жълтата зона по нива на заболеваемост

По думите й за последното денонощие са отчетени 24 положителни проби на лица между четири и 82 годишна възраст. Броя на карантинираните е 634, на хората на домашно лечение - 412, а на хоспитализираните - 82.

"Близо 75 на сто от определената за пациенти с COVID-19 леглова база в кърджалийската болница "Д-р Ат. Дафофски" е заета, а натовареността върху болницата е неотслабваща от началото на пандемията". Това обясни на свой ред директорът на лечебното заведение проф. д-р Тодор Черкезов.

В Кърджалийско работят две COVID зони

Той допълни, че на този етап болницата е определила общо 80 легла за пациенти с въпросната диагноза, като броят на настанените постоянно се мени, заради динамичната обстановка.

"От началото на пандемията през лечебното заведение са преминали 2 183 ковид болни, като 1 785 са изписани, а 346 са починали. В 64 процента от случаите, пациентите са били с придружаващи заболявания", уточни още проф. Черкезов.

Засилен интерес към ваксинацията отчитат в Кърджалийско

В петте лечебни заведения на територията на областта има разкрити общо 112 легла, за пациенти с COVID-19, като заети от тях към 24 октомври са 81, сочи справка от информационната система на НЗОК.

Според нея за седмицата от 17-и до 24 октомври, се отчита ръст на заетите легла от хора с диагноза COVID-19 с 22,7 %.
БТА