/ / ThinkStock/Getty Images
Висока е лавинната опасност в Пирин
100288
Висока е лавинната опасност в Пирин
  • Висока е лавинната опасност в Пирин
Лавинната опасност в Пирин остава висока. След последния снеговалеж миналата седмица новата снежна покривка е около 30 сантиметра. Заради вятъра в улеите са се образували снежни навявания, които на места достигат 2-3 метра. Така при най-малко натоварване дори и един скиор може да предизвика свличане на снежна маса.

Лавина падна на Банско, двама загинаха
 
В Пирин има изградени две  Системи за противолавинна защита, които покриват само част от опасните улеи.  В тези зони се извършват контролирани взривявания  и по този начин се свлича контролирано прясно навалелият сняг. Всички останали склонове, които привличат фрийрайдърите, са опасни.

Какво е необходимо да се направи, преди да отидем в планината?
 
От Дирекция „Национален парк Пирин“ има издадена Заповед за забрана за излизане извън маркираните писти, която много туристи и търсачи на силни усещания не спазват. Всички нарушители подлежат на санкция, като минималният размер на глобата е в размер на 500 лева.
 
„Тази година след всеки обилен снеговалеж служители на Дирекция "Национален парк Пирин" използваха системата за противолавинната защита. Тя се активира рано сутрин, между 5 и 8 часа, след обезопасяване на района и стриктно спазване на правилата за безопасност. Активира се дистанционно от команден пункт, предизвиква се взрив чрез смесване на два газа - кислород и пропан“, обясни директорът на Дирекция „Национален парк Пирин“ Росен Баненски.

Спасиха петима бедстващи туристи в Пирин планина
 
Тази година са използвани 5 контролирани взрива, при които са паднали 4 доста големи лавини, каза още той.
 
Съгласно плана за управление на Национален парк "Пирин" карането на ски извън маркираните ски писти и трасета е забранено, припомни Баненски.
 
До момента има издадени два констативни протокола за установено такова нарушение. Съгласно закона за защитените територии тази санкция може да бъде от 500 до 5000 лева, обясни той.