/ БГНЕС
Видеонаблюдение при броенето на бюлетините предлага Румен Радев
99999
Видеонаблюдение при броенето на бюлетините предлага Румен Радев
  • Видеонаблюдение при броенето на бюлетините предлага Румен Радев
Да се въведе видеонаблюдение при броенето на бюлетините в секционните избирателни комисии. Това предложи президентът Румен Радев по време на организирана от него дискусия за прозрачност в изборния процес.

Според държавния глава видеонаблюдението не бива да се прилага при самото гласуване, за да се запази тайната на вота. За сметка на това той настоява наблюдението с камери да обхване процеса от отваряне на урните, броенето на бюлетините и попълването на протоколите, като на записа да се чуват и разговорите на членовете на секционните комисии.

Машинното гласуване да бъде отложено, гласуваха депутатите

Радев отбеляза, че е много важно законодателят да вземе такова решение, че да се запази тайната на гласуването, но и да има пълно обхващане на броенето на бюлетините от отварянето на урните и оформянето на протокола. "Много важно е да има не само картина в реално време онлайн, но и звук, за да се чува какво си говорят и как работят членовете на СИК и да може всеки гражданин в края на изборния ден да проследи какво става в секцията, където си е подал гласа", смята президентът.
 

БГНЕС


Според него това ще има дисциплиниращ ефект и върху самите членове на СИК.

Държавният глава припомни, че предстоят избори през 2019 г. и отбеляза, че е много важно да бъдат прозрачни и честни, да има доверие в тях и широко представителство на българските граждани, защото това доверие е важно за демократичното формиране и функциониране на нашите институции.
 

БГНЕС


"Най-важното е да има прозрачност, прозрачността е основният принцип, на който се изгражда доверието в изборите", коментира Румен Радев.