/ БГНЕС, архив
Машинният вот навсякъде в страната да се отложи. Това предвиждат промените в Изборния кодекс, внесени от герб и оп, които се обсъждат на първо четене в правната комисия в парламента. Такъв вот трябваше да бъде въведен за евроизборите през пролетта следващата година.

Според предлаганите промени Централната избирателна комисия ще продължи да определя секциите, в които да се гласува машинно. Условието: броят им да не е под 1000.

Управляващите предлагат ограничението - в секциите с население под 300 души и тези в чужбина се предвижда да не се осигуряват машини за вота. В правната комисия от ЦИК поискаха удължаване на сроковете, за да могат да тестват машините.

Депутатите одобриха парите за ЦИК, но не предвидиха за машинно гласуване

Очаквано идеите бяха разкритикувани от БСП. Според депутата от левицата Крум Зарков изборните промени трябва да повишат честността, а ГЕРБ върви в обратна посока. "Ако целта е да се угоди на ЦИК, това е неприемливо за законодателя, ЦИК прилага закона,  а не обяснява как не може да бъде приложен", посочи Зарков.

Управляващите го обвиниха, че не говори с уважение за комисията, а пък по-голямата част от нея била от квотата на БСП. От ДПС заявиха, че е крайно време да се извади химикалката и коректора от кодекса, затова подкрепяли машинното гласуване, но не подкрепят дистанционното електронно гласуване. Движението предлага още страната ни да не наема и купува чужди машини, а да си ги произведе у нас.

Четири фирми с оферти за проучване на въвеждането на машинно гласуване

ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат още отпадане на номерата в изборните бюлетини, за да се избегне явлението 15/15, при което избирателите посочват погрешка кандидат, чийто номер съвпада с номера на партията или коалицията.

Правната комисия трябваше да разгледа и предложението на социалистите - заплатата на депутатите да бъде намалена с 543лв., но топката беше отложена за следващото заседание.