Илияна Йотова
Илияна Йотова / пресцентър, Президентството
Напредъка на Албания по пътя към Европейския съюз обсъдиха на "Дондуков" 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и главният преговарящ на Албания с Европейския съюз Зеф Мази, съобщиха от прессекретариата на президента.

Посещението на Мази е част от обиколката му в столиците на страните членки, където представя прогреса на своята страна.

Зеф Мази е изтъкнал, че Албания е сериозно фокусирана върху реформите, изисквани от ЕС, благодарил е за подкрепата на българската държава и е заявил желанието страната му да почерпи от българския опит. Основният въпрос, който поставя Албания, е докога може да продължи процесът на отлагане на започването на преговори. Главният преговарящ е подчертал, че подкрепата за еврочленство сред албанските граждани е 92 процента и всяко следващо забавяне ще доведе до изтощение. Албания очаква ясна перспектива и се надява на Европейския съвет през юни да я получи.

Илияна Йотова: Най-ценното богатство на България са образованието, културата и духовността

Вицепрезидентът Йотова и Зеф Мази са изразили общата позиция, че Европейският съюз не може да бъде силен глобален играч без страните от Западните Балкани. "Липсваше широка дискусия в страните членки за промени в присъединителния процес", са подчертали още Илияна Йотова и Зеф Мази.

Вицепрезидентът Йотова е отбелязала приноса на България, която в своето председателство на Съвета на ЕС върна и наложи в европейския дневен ред темата за Западните Балкани. Илияна Йотова и Зеф Мази са изразили надежда, че след отстъплението от нея Словения като следващ председател отново ще я постави сред своите приоритети.

Вицепрезидентът: Българското общество е жадно за култура и наука

Тема на разговора са били и двустранните отношения между България и Република Северна Македония. Вицепрезидентът е подчертала категоричната българска позиция, заявена с приетата от Народното събрание декларация. Илияна Йотова е убедена, че преговорите трябва да се водят, като се отчитат историческите факти, но и с поглед напред - да се спазват правата на хората с български произход в Северна Македония, да се прекрати езикът на омразата, недопустим за 21-ви век. Единодушна е била позицията, че проблемите трябва да се решават чрез преговори между двете страни, а не чрез европейски посредници. Изтъкнати са били позитивните сигнали, изпратени от съвместното посещение в Рим на президентите на България и на Северна Македония Румен Радев и Стево Пендаровски.

Правата на българското национално малцинство в Албания също са обсъдени на срещата на "Дондуков" 2. Зеф Мази е уверил вицепрезидента, че предстои скорошно одобрение на останалите 4 от общо 12 подзаконови акта от вторичното законодателство на приетия през 2017 г. Закон за защита на националните малцинства, в това число и българското.