/ Президентство, пресцентър
„Най-ценното богатство на България са образованието, културата и духовността. Култа към образованието и културата трябва да предаваме на поколенията.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на честването в Свищов на 165 години Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ и 150 години от съществуването на читалищния Драматичен театър.

Илияна Йотова в Свищов
Президентство, пресцентър

„Свищовлии, горди сте, че 165 години пазите и развивате тази светиня, създадена още преди да се роди третата българска държава“, заяви Илияна Йотова и цитира част от учредителния протокол на читалището, в която са посочени думите пламък, родолюбие и сърце. „Тези качества на българския характер не сломиха българския народ през вековете“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова в Свищов
Президентство, пресцентър

„165 години са и голяма отговорност. Дали в 2021 г. сме достойни за пожертвованията на онези хора, дали сме на висотата на тези, давали и последния си грош за доброто образование на децата си“, запита в приветствието си Илияна Йотова.
 
Вицепрезидентът определи читалището като уникална българска институция и посочи, че то има своята огромна роля в настоящето и бъдещето. „В този труден и тревожен свят, сред многобройните му изкушения читалищният храм притегля с нова сила децата ни – да развиват талантите си, да се учат на любов към родината, да познават българската история, литература, култура“, изтъкна Илияна Йотова.
 
„В седмицата, в която честваме българските букви, словото и духовността, трябва силно и ясно да заявим, че България е държавата, която опази Кирило-Методиевото дело и разпространи по целия славянски свят писменост и култура“, подчерта вицепрезидентът.

Илияна Йотова в Свищов
Президентство, пресцентър

По повод 165-ия му юбилей Илияна Йотова удостои Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ с почетния плакет на вицепрезидента и подари на библиотеката му романи на Антон Дончев.

По-рано вицепрезидентът Йотова проведе среща с кмета на Свищов Генчо Генчев, на която беше изтъкната необходимостта на държавно ниво от добро планиране за равномерното развитие на всички региони на България.

Илияна Йотова в Свищов
Президентство, пресцентър