"Предлагаме да отпадне условното блокиране във фискалния резерв на европейските средства и сребърния фонд", каза пред журналисти в парламента служебният министър на финансите Росица Велкова. Тя отбеляза, че финансовото ведомство днес следобед е внесло проект на закон за изменение и допълнение на така наречения удължителен закон. 

Велкова припомни, че служебното правителство е внесло в Народното събрание проект на закон за държавния бюджет на България за 2023 г. на 28 април тази година. Велкова добави, че вече е изтекъл един месец и законопроектът още не е влязъл за разглеждане по комисии. 

Министърът обясни, че срокът на действие на удължителния закон, който е бил приет, приключва на 10 юни, което означава, че се влиза в условията на разпоредба от Закона за публичните финанси, според която се финансират разходите до размера на постъпилите приходи. По думите й това ще създаде несигурност и безпокойство у всички граждани и бизнеса, които имат да получават плащания от бюджета – пенсии, заплати и т.н. 

"В тази връзка, тъй като времето напредва и очаквайки да се формира редовно правителство, ние вчера внесохме в Народното събрание проект на решение на НС, с което да се регламентира да се извършват разходи в срок до приемане на Закона за държавния бюджет за 2023 г. съобразно действащото законодателство и да се събират приходите по действащото законодателство, като в това проекторешение е предложено на НС да приеме определено приоритизиране на разходите", информира министър Велкова. Тя отбеляза, че днес следобед министерството е внесло проект на закон за изменение и допълнение на така наречения удължителен закон, с който да се измени срокът му на действие.
"Друго предложение, което правим, е да отпадне така нареченият параграф 15, с който условно са блокирани във фискалния резерв европейските средства и сребърния фонд", посочи Велкова. 

Тя уточни, че смисълът на единната сметка е да могат да се финансират гъвкаво разходите на държавата, а не да се теглят дългове. "В момента сме в ситуация, в която във фискалния резерв има десет милиарда, но поради това, че условно са блокирани едни средства, които към момента на държавата не са необходими да бъдат точно в този месец, примерно извършен този разход, ние не можем да ги ползваме и би следвало в такава ситуация да се тегли дълг", добави Велкова. 

По думите й сребърният фонд няма да се използва.
Никол Николова/БТА