Велчев не очаква съдействие от либийските власти по случая с медиците
Велчев не очаква съдействие от либийските власти по случая с медиците / netinfo

Главният прокурор Борис Велчев заяви, че не очаква съдействие от либийските власти по случая с осъдените български медицински сестри. Велчев добави, че не може да се търси вина за политически и морални грешки от длъжностни лица, отговорни по делото в Либия.

Ако бъде установено виновно поведение на длъжностни лица, ще повдигнем наказателна отговорност, разбира се, но ако става въпрос реално за политическа или някаква друга работа, това не е възможно, каза Велчев.

Запитан дали смята, че делото може да се премести в друга държава, обвинител № 1 заяви, че по-скоро това не може да стане и подчерта, че това може да се случи единствено със съгласието на либийската страна.

Министърът на правосъдието Георги Петканов обяви, че допускането на адвокат Владимир Шейтанов става от либийския съд, но адвокатът не е конституиран като защитник по делото. Поради това Петканов не можел да му даде мотивите на съда за смъртните присъди.

Владимир Шейтанов е поискал с писмо от правосъдния министър тези мотиви, но Георги Петканов обясни, че няма право да му ги даде.