пари
пари / Sofia Photo Agency, архив
Върховният административен съд /ВАС/ отмени постановлението на Министерския съвет, с което беше определена минимална работна заплата за 2017 г. в размер на 460 лева. Това се посочва в решение на съда.

Как ще се променят пенсиите и минималната заплата в следващите години?

Разгледаното дело беше образувано по жалба на четири работодателски организации, които смятат, че е нарушена законовата процедура, защото постановлението е прието от МС без предварителното обсъждане на проекта.

Бизнесът предлага премахване на минималната заплата

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав.

От 1 януари 2017 г. минималната работна заплата е 460 лв.

Работодателските организации обжалваха увеличението на минималната работна заплата. Четирите организации внесоха жалба във Върховния административен съд (ВАС), с която поискаха да се отмени решението на кабинета за повишение на минималната заплата. Като аргумент посочиха, че решението е незаконно, защото не е имало обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По закон заседание на тристранката трябва да бъде свикано пет дни предварително, а два дни преди това на участниците да бъдат предоставени материалите. "На практика заседанието беше свикано в четвъртък и се проведе в петък, което е нарушение", уточни тогава Васил Велев, председател на АИКБ.

Това стана причина всички работодателски организации да напуснат последното съвещание.
БТА