/ БГНЕС
Валери Симеонов се нанася в емблематичната за СДС сграда на
96372
Валери Симеонов се нанася в емблематичната за СДС сграда на
  • Валери Симеонов се нанася в емблематичната за СДС сграда на
Партията на вицепремиера Валери Симеонов НФСБ се нанася в емблематичната за СДС сграда на ул. „Раковски”134. След 28 години, в които синята партия я обитаваше, надписът Съюз на демократичните сили бе премахнат от фасадата й, а на негово място поставен този на Националния фронт за спасение на България.

След като загуби местата си в парламента, СДС губи и партийната си централа.
 
7 юни 1990 г. СДС организира митинг, на който излизат почти един милион българи, за да изразят надеждата си за нов, по-добър живот. През същата година партията влиза в сградата на "Раковски" 134. Днес 28 години по-късно, ако минете покрай "Раковски"134, на фасадата няма да видите надписа Съюз на демократичните сили, но ще прочетете Национален фронт за спасение на България.
 
Може ли сградата на СДС да стане музей на демокрацията?

В края на миналата година правителството предостави под наем част от сградата на централното ръководство на партия НФСБ. Лидерът им и вицепремиер в настоящото правителство Валери Симеонов заяви, че не са имали претенции точно за тази сграда. 
 
"Тя ни беше предложена. От както е регистрирана партията това е първото предложение, което получаваме. Досега все бяхме на свободен наем, единствената партия парламентарно представена", каза той. По думите му там е "гробница" и предстои да бъдат направени сериозни ремонти, вероятно поне месец.
 

БГНЕС, архив


СДС остава в същото здание, но вече ще ползва само два етажа. Наемът за тях плаща фондация, чието име от синята партия отказват да назоват. Главният секретар на СДС Филип Кирев каза, че СДС няма никакви задължения за комунални услуги и допълни, че се издържат от членски внос, който годишно достига 80 000 лева и от дарения.
 
Десницата остава и без партийни субсидии

СДС изпълни своята функция и има заслужено място в историята, коментира пред Дарик Васко Кръпката. Според него каквото и да стане със сградата на „Раковски”134 тя ще продължи да напомня за романтиката на 90-те години.