/ Снимка: Георги Димитров
България слезе на 27-мо място по заболеваемост и на 9-то по смъртност в Европа
Роднина на директора на общинската болница в Сандански се оказа сред 24-та неправомерно ваксинирани там, сред които и четирима общински съветници. Всички тези хора са извън първата фаза на ваксиниране, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на здравните власти за ситуацията с епидемията от коронавирус у нас.

Министърът е получил доклада от проверката късно снощи.

На 8 януари са извършени имунизации на 7 служители от социален патронаж, на 9 януари - 24 лица извън първата фаза на ваксинационния план, обяви Ангелов.  Сред тях са и 4 общински съветници, членове на общинската администрация, в това число и лице от семейството на управителя на лечебното заведение.

По думите на министъра петдневният срок за поставяне на ваксините е изтичал на 11 януари, което означава, че ваксините е имало достатъчно време да бъдат преразпределени и да бъдат върнати в РЗИ, за да се пренасочат там, където ще са нужни за хора на първа линия.

Ангелов обяви, че ако това беше държавна болница, щеше да е уволнил вече директора на лечебното заведение.

"По отношение на лечебното заведение считам, че изпълнителният директор на болницата не е спазил изискванията на ваксинационния план, не е осъществил достатъчно добра организация", коментира Ангелов. Но подчерта, че министърът не може да извърши кадрови промени в общинско лечебно заведение, на което не е принципал.

По думите му проверката не е показала сериозни пропуски на ръководството на РЗИ-Благоевград, но той ще проведе разговор с директора, за да се подобри организацията при поставянето на ваксините.

От утре се възстановява плановият прием и плановата оперативна дейност, съобщи още здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на кризисния щаб.

Пациентите ще се приемат за планово лечение и планова операция обаче едва след отричателен антигенен тест за коронавирус. Той обаче ще се прави на място в болницата и пациентите няма да заплащат за него, категоричен беше здравният министър.

В заповедта от утре ще бъде включено и възстановяването на практическата дейност за ученици и студенти, която не може да се извършва онлайн.

Министър Ангелов отказа отсега да назове кои мерки се очаква да бъдат разхлабени от началото на февруари.

Като цяло здравните власти изказаха задоволството си от добрите резултати след налагането на ограничителните противоепидемични мерки - България вече е чак на 27-мо място по заболеваемост и слезе на 9-то място по смъртност в ЕС и общността, похвалиха се министърът на здравеопазването и държавният главен здравен инспектор Ангел Кунчев.

На въпрос дали страната ни ще закупи от руската ваксина срещу коронавируса, шефът на Държавната агенция по лекарствата Богдан Кирилов коментира, че зависи от от ЕС.

Ако Европейската агенция по лекарствата препоръча и разреши за употреба руската ваксина, тогава и България ще получи възможност да я прилага, коментира Кирилов.

Запитан за българската ваксина, за която имаше анонси, че се работи по такава още в началото на пандемията, министърът на здравеопазването коментира: "Явно само хората, които говорят за нея, могат да ви отговорят на този въпрос, при нас информация за нея никога не е имало и няма".