В Здравното министерство отваря пункт за безвъзмездно кръводаряване
В Здравното министерство отваря пункт за безвъзмездно кръводаряване / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николовa

В Министерството на здравеопазването от 9.00 до 12.00 ч. ще бъде открит пункт за безвъзмездно кръводаряване. Над 30 служители от министерството са изразили готовност да станат кръводарители. Освен тях в пункта кръв могат да дават и граждани. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ.

Следобед от 13.00 ч. пункт за кръводаряване ще бъде открит и в централата на БЧК.

Акцията е във връзка с появилия се недостиг на кръв и кръвни продукти от кръвни групи А и 0 в лечебни заведения в София и Западна България.

Причината за намаляване на наличностите от двете кръвни групи е провежданото лечение на пациенти с тежки хематологични заболявания, както и извършването на големи хирургични интервенции в редица здравни заведения, уточняват от МЗ.

Минималният срок между две кръводарявания следва да е най-малко 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави, отпочинали и да не са приемали лекарства през последните 48 часа.

Необходимо е също преди това те да са приемали храна. При посещение на кръвните центрове задължително се представя документ за самоличност.