В Търговище снемат доверието си от Председателя на БЛС
В Търговище снемат доверието си от Председателя на БЛС / cнимкa: DarikNews

Медици от Търговище изразиха несъгласие с условията за сключване на договори по новото национално рамково споразумение. Те излязоха със становище на разширено заседание  на Управителният съвет на Районната колегия на БЛС в Търговище, проведено съвместно с директорите на лечебните заведения за болнична помощ от област Търговище, представители на РЗОК-Търговище  и представители на РЦЗ-Търговище.
 
В него се казва, че тълкуването и прилагането на Националния рамков договор 2010 не допринася за подобряване достъпа и качеството на лечение на пациентите, а напротив е в нарушение  на основните принципи в здравеопазването за свободен достъп до болнична помощ и нарушаване на Конституцията  на Република България. Авторите настояват за гратисен период за въвеждането на нови правила за преструктуриране на лечебните заведения не по-малко от една година.

В становището се казва още: „Настояваме за ясна стратегия за истинско преструктуриране на здравната система в България с ясни критерии, реални срокове и адекватно финансиране. Медицинските стандарти да бъдат изградени заедно с представители на съсловието и да влязат в сила заедно с приемането на закон за създаването на медицински стандарти". „Не приемаме Заповедта на Министъра на здравеопазването  да се приемат и лекуват безотказно здравно неосигурени лица без яснота за  механизма на финансиране за лечението им. Считаме, че Председателят на УС на БЛС с акта на подписване на Протокола за съвместни указания между БЛС и НЗОК от 14.01.2010 г. , е нарушил Устава на БЛС. Снемаме доверието си от Председателя на УС на БЛС- д-р Ц. Райчинов", пише още в писмото.

Други новини от Шумен