В петък препитват отново зрелостниците и седмокласниците
В петък препитват отново зрелостниците и седмокласниците / БГНЕС, архив

В 7.00 ч. в петък - 20 май, в Министерството на образованието и науката ще бъде изтеглен изпитният вариант за втория задължителен зрелостен изпит по избор между 13 учебни предмета - математика, история и цивилизация, физика и астрономия, география и икономика, химия и опазване на околната среда, философски цикъл, биология и здравно образование, английски език, руски език, немски език, испански език, френски език, италиански език. Това съобщи пресцентърът на МОН.

Изтегленият номер на варианта ще важи за изпита по всеки предмет.

Вижте драконовските мерки за сигурност, които въвеждат за матурите

Най-много зрелостници - 16 674, през тази година са избрали като втори задължителен зрелостен изпит биология и здравно образование. 12 179 дванадесетокласници са пожелали да се явят на изпит по география и икономика, а английският език е предпочетен от 11 586 абитуриенти. Най-малък брой подадени заявления има за полагане на матура по италиански език - 99 зрелостници. 200 зрелостници са със специални образователни потребности /СОП/, като от тях тази година седмина ще работят на брайл.

Изпитът започва в 8.00 ч. и продължава четири астрономически часа, а за учениците със СОП - шест часа.

По „Гераците" на Елин Пелин писаха зрелостниците на матурата

В 9.00 ч. ще бъде изтеглен и изпитният вариант за националното външно оценяване по математика за седми клас.

Изпитът за седмокласниците ще започне в 10.00 ч. Той се състои от два модула. Първият модул е за националното външно оценяване и е задължителен за всички. Той съдържа 20 тестови задачи от два вида - задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен, и задачи със свободен отговор (числов, символен или словесен).

Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика може да се впише като текуща оценка.

Вторият (допълнителен) модул се състои от четири задачи с отворен отговор, от които две задачи със свободен отговор, без да се привежда решение, и две задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки.

Максималният резултат от двата модула е 100 точки.

Експерт в МОН: Пищовите за матурите са се превърнали в бизнес

Седмокласниците пишат с химикалка със син цвят, чертаят с черен молив, използват лист с формули по математика, който им се предоставя заедно с изпитния материал.

След 15.00 ч. в сайта на Министерството на образованието и науката ще бъдат публикувани тестовете за матурата и за изпита по математика за седми клас, както и ключ с верните отговори.

Търговия с матурата - верните отговори и промоция (ВИДЕО)

Министерство на образованието и науката, втора матура , математика , МОН