В Лом лекарите започват подписка за подаване на колективна оставка
В Лом лекарите започват подписка за подаване на колективна оставка / снимка: Община Лом

Общинският съвет в Лом отмени решението си от 15 март, с което освободи д-р Васил Милотинов като управител на болница „Св. Николай Чудотворец” и веднага отново го освободи.

Временно ломската болница ще се управлява от прокурист. Това ще бъде д-р Виталий Илиев. Той е четвъртият лекар, които ще управлява дружеството за последната година.

Освен това д-р Илиев трябва да извърши финансов одит на дружеството за първото тримесечие на 2013 г. Съветниците възложиха на кмета на Общината Иво Иванов да проведе конкурс за нов управител на болницата.

Поредните промени срещнаха неодобрението на лекарите, които започнаха набиране на подписка за колективна оставка. Протестите в крайдунавския град започнаха от средата на март. Тогава д-р Милутинов бе освободен, след като изнесе данни за нарушения и неизгодни договори, сключени от предишното ръководство на дружеството. След отстраняването му лекарите и медицинския персонал започнаха ежедневни протести, с искане за оставката на кмета Иво Иванов, заради политическа намеса в работата на болницата.

Миналата втора протестна седмица завърши с митинг-шествие, в което се включиха около 100 души. „Днешното решението е поредната подигравка с нас”, заяви зам.-управителят на болница „Св. Николай” д-р Людмил Кирилов. Сменят шефовете ни като носни кърпички и съсипват печеливша болница, коментира още той.