В ЕС искат конкретни решения и присъди за нарушенията с европари
В ЕС искат конкретни решения и присъди за нарушенията с европари / netinfo
„Трябва да се види, че съдебната система, правителството и парламента действат в една посока и виновните се наказват”. Това коментира евродепутът от ГЕРБ Николай Младенов в предаването „Денят” на Дарик по повод новината, че ОЛАФ разследва у нас 19 случая на злоупотреби с евросредства, а други 56 случая са на етап оценка за започване на разследване, за да се прецени дали е нужно започване на такова.

„Информацията, която е в медиите, в общественото пространство, е достатъчна всеки да си даде сметка, че става въпрос за доста сериозни нарушения. Ако 19 случая се разследват, ако не се лъжа става въпрос само за програмата САПАРД или основно за преприсъедеинителните фондове – всички в ЕС и в България искат да видят конкретни решения, присъди или каквото се изисква във всеки отделен случай по отношение на хора, злоупотребили с обществени средства. До този момент няма абсолютно никакви реални резултати. Неприятно е да се чуе, че в една малка страна като България, сравнително неголеми количества пари, за които се говори, има толкова случаи, които се разследват за нарушение на процедурите и за присвояване или какъвто е конкретният казус. Това оказва един негативен ефект въобще върху отношението към България в ЕС”, коментира още Младенов.

„Изпадането в паника или самобичуването вреди на страната като цяло”, смята пък Евгени Кирилов – евродепутат от коалиция „Платформа европейски социалисти”. Има сериозна по критика по отношение на използването на еврофондовете не само у нас и в другите страни членки на Европейския съюз, каза Кирилов в „Денят” на Дарик.

„На този етап мога честно да кажа, че виждаме едно спокойно делово отношение – начин наистина да се наблюдават процесите и процедурите у нас отблизо с цел помощ, а не с цел наказание. Ние обаче продължаваме да мислим, че това е някаква брадва, която виси над главата ни. Поне се надявам хората, от които зависи в момента ускорената работа, да не обръщат внимание и просто да си вършат тази работа толкова, колкото е възможно за този период от време”.