/ БГНЕС
Управляващите и опозицията се скараха пред погледа на майките на деца с увреждания, които месеци наред протестират на палатка през парламента.

След вчерашния пореден протест на майките с увреждания, днес депутати от ГЕРБ решиха да отидат при тях в палатката пред сградата на парламента. Там обаче вече бяха депутати от БСП и омбудсмана Мая Манолова. Така се стигна до пореден спор между управляващи и опозиция. Антон Кутев от БСП и Даниела Дариткова от ГЕРБ си размениха реплики пред погледа на майките на деца с увреждания.

Майки на деца с увреждания излязоха на протест, обидени са и няма да се откажат
 
„Ясно ми беше заявено, че искат трите закона, което е и логично, защото Законът за личната помощ е логична част от останалата част. Едното не може без другото“, заяви Кутев.
 
„Ние сме при майките в момента, нека те не гледат нашите политически спорове. Дошли сме да чуе хората, а не вас“, посочи от своя страна Даниела Дариткова.
 
„Ако в края на ноември вкарате закона за социалните услуги, как ще го вкарате в бюджета“, продължи да пита депутатът от БСП.
 
Ние имаме готовност, нека не водим този спор пред майките“, посочи още веднъж Дариткова.

Отпускат 150 млн. лева за хората с увреждания
 
Изчаквайки спорът да приключи, майките за пореден път обясниха за какво настояват.
 
Този закон е тук от три месеца. Какво става със закона? Защо не е минал поне на първо четене“, попита една от майките.
 
„И да ни се подхвърлят 150 млн. на година, които пак ще потънат в тази дупка“, допълни друга майка.

Мая Манолова: Законът за хората с увреждания е осакатен
 
До решение поне на този етап се стигна след предложение на омбудсмана Мая Манолова:
 
Дайте да седнем на една маса и да се разберем какво се включва в двата закона за хората с увреждания и за личната помощ, кога те влизат, кога се приемат на първо четене, кога на второ и какво се случва следващата година, кога започват да действат“, обясни Манолова.
 
Така всички страни се съгласиха среща да се проведе утре в парламента и на нея да присъстват и представители на социалното министерство.