/ ThinkStock/Getty Images
Фермери от цялата страна искат да влязат в политиката и за целта учредяват първата Селска партия у нас. "Писна ни да протестираме, искаме да спасим селото, селяните избягаха по градовете", каза за Дарик един от учредителите на Селската партия и Иван Сабахлъков от Хаджидимово. Партията ще изгради мрежа в цялата страна и няма да разчита на задкулисно финансиране, обясниха още учредителите. Те нямат амбицията да влизат в управлението, а само да се борят за правата на хората от селата у нас.
 
"Искаме да спасим българското село и това е нашата цел", обясни един от учредителите на партията Иван Сабахлъков от Хаджидимоов, който е председател на Сдружението на тютюнопроизводителите "Басма".
 
"Българският селянин е беззащитен в последните години. Искаме да запазим това, което е останало в българското село и в далечно бъдеще да го възстановим и развием, както всяко едно европейско село. Постоянно идват господари, слугите сме си винаги ние и чинно мълчим и изпълняваме повелите. Резултатът е, че децата ни избягаха от селата. Нагледахме се и видяхме, че не вършат работата. Ние, селяните си знаем всичко, познаваме се в цяла България. От 15 години протестирам, но грам няма чуваемост. Нищо не се променя", каза Сабахлъков.
 
Фермерите не се определят като леви, десни или центристи:
 
"Какво значи ляво и дясно? Искаме да живеем и работим нормално. Когато става въпрос за леви и десни, ние просто казваме, че искаме поне на този етап да запазим това, което е останало от българското село", допълни той.
 
Първата Селска партия ще бъде учредена от фермери от цяла България на 22 април в град Първомай.