Учебната година може да се удължи с една седмица
Учебната година може да се удължи с една седмица / снимкr: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

С една седмица може да се удължи учебната година в училищата, където стачката на учителите е продължила повече от две седмици. Освен това на много места учебният материал ще се навакса чрез преструктуриране на уроците и с консултациите на учениците, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Според Милка Коджабашиева от Министерството на образованието изоставането от преподаване на учебното съдържание ще бъде наваксано и чрез ограничаване на дните за походи и екскурзии.

В училищата, в които стачката е продължила повече от две седмици, Коледната и Великденската ваканции няма да бъдат съкращавани, а първият срок няма да се удължи. Предстои обаче до края на месеца да стане ясно дали в тези училища ще се съкращават междусрочната и пролетната ваканции. Според Коджабашиева няма опасност за отпадне материал от учебното съдържание.

По данни на Министерството на образованието и науката учители от 1284 училища са стачкували ефективно повече от две седмици. До 15 учебни дни затворени са били 547 училища.

Ефективната учителска стачка започна на 24 септември и продължи точно шест седмици, което означава, че са пропуснати 28 учебни дни.