Убиецът на полицая Бончо Чернев е настанен в болница
Убиецът на полицая Бончо Чернев е настанен в болница / снимка: БГНЕС
Убиецът на полицая Бончо Чернев е настанен в болница
25891
Убиецът на полицая Бончо Чернев е настанен в болница
Убиецът на полицая Бончо Чернев е настанен в болница
  • Убиецът на полицая Бончо Чернев е настанен в болница
  • Убиецът на полицая Бончо Чернев е настанен в болница

Обвиненият в убийството на полицая - Бончо Чернев, Неделчо Василев е настанен в болницата в Казанлък, съобщи за Дарик Йонка Георгиева, говорител на ОД на МВР в Стара Загора. Той има рани на три пръста, най-вероятно предизвикани от пиратки. До 1.30 часа след полунощ е продължил огледът на мястото на инцидента, където около 18,30 часа снощи в казанлъшкото село Енина бе намушкан смъртоносно с нож 38-годишният главен полицай от РПУ-Казанлък Бончо Чернев, а 34-годишният му колега Николай Иванов бе ранен в ръката. В дома на задържания за убийството са открити голямо количество пиратки. Според първоначалните данни, Василев сам се е наранил в нетрезво състояние с пиратките и нападнал с нож пристигналите да му окажат помощ полицаи.

Ето какво още каза за Дарик Йонка Георгиева:

„Колегите иззеха от къщата много увеселителни пиротехнически изделия. Извършителят на убийството е настанен в Хирургичното отделение с травма на трите пръста на лявата ръка - най-вероятно причинени при боравене с пиротехнически изделия. В болницата е под полицейска охрана, защото е задържан за 24 часа. По случая е образувано следствено дело. Повдигнато е обвинение по член 116 от Наказателния кодекс за убийство и за опит за убийство. Очакваме мярката му да бъде удължена за 72 часа. Взети са проби за алкохол и когато бъдат готови, ще ги обявим".

По повод на снощния инцидент, кореспондентът на агенция БГНЕС в Казанлък Иван Янев обвини говорителят на полицията Йонка Георгиева, че се е обърнала към него с думите „Мъртъв си", заради това, че е избързал с разпространението на информацията.

Пред Дарик говорителката на ОДП-Стара Загора призна за казаното от нея. Тя обаче заяви, че цитирането на думите й от Янев е некоректно и се преекспонира в търсене на сензация. Родителите на загиналия полицай научили за смъртта на сина си от новините, преди да бъдат информирани официално от полицията.

„Най-малкото некоректно и в разрез с етичните норми е търсенето на сензация, особено в един такъв трагичен момент", смята Георгиева и добави:

„Проблемът беше, че изтича информация в медиите преди да се попита за близките. Знаете ли какво означава да се обадиш по телефона и да съобщиш на близките такова нещо или близките да научат от медиите, наистина е страшно. Половината от думите, които са казани, не съм ги казала, но това няма никакво значение, защото той измества фокуса. Снощи един човек не се прибра вкъщи. Отношенията между мен и господин Янев могат да бъдат само някакъв PR, но те нямат никакво значение. Той много добре знае какво съм имала предвид, защото ние работим от 10 години. Може би се подразних като видях, че некоректно е цитирал това, което съм му казала. Вярно е, че му казах „мъртъв си", но не могат близките да научават от медиите, не може директорът да научава от медиите. Има елемент на търсене на героичен ореол в момента. Наистина фокусът трябва да бъде това, че един човек си отиде, един професионалист си отиде - човек със 17-годишен стаж. Мисля, че няма нужда повече да обръщате внимание на мен, обърнете внимание на загиналия".

Полицаят Бончо Чернев бе убит, а колегата му Николай Иванов бе ранен в ръката при инцидент в казанлъшкото село Енина на 8 февруари.

Служителите на реда били извикани след сигнал в Районното управление на МВР в Казанлък, че в селото е възникнал семеен скандал и има прострелян в ръката човек. След като двамата полицаи пристигнали на място, не открили прострелян, но налетели на пияния Неделчо Василев, който извадил нож и убил единия полицай, а другия ранил.