Тръгна делото срещу бившия секретар на Комисията за борба с трафика на хора
Тръгна делото срещу бившия секретар на Комисията за борба с трафика на хора / снимка: БГНЕС

Делото срещу Антоанета Василева, бивш секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора започна в Софийски градски съд (СГС).

Тя застана на подсъдимата скамейка по обвинения в две престъпления за извършени престъпления по служба. Василева е сключила пряко договори за възлагане изпълнение на услуги за временно настаняване на жертви на трафик на хора във Варна и Бургас, а не е провела процедура за възлагане на обществени поръчки. Според държавното обвинение това е било извършено от нея с цел да набави за фондация „SOS - семейства в риск” във Варна и за сдружение „Равновесие” в Бургас, облага в размер на 200 940 лв.

Второто обвинение срещу нея е за това, че е превишила правата си. Според прокуратурата тя е сключила анекс към Рамково споразумение, като лично положила подпис, което е в правомощията на зам. министър-председател и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора. Това е било извършено от Василева, с цел да набави за себе си облага в размер на 3607 лв.

Самата Василева заяви днес в съда, че разбира в какво е обвинена, но не се признава за виновна. Първата разпитана по делото бе Гергана Алексова, която наследила Василева на поста, която разказа как подала сигнали.

Източник: БГНЕС