Тройната коалиция укривала писма от Брюксел и саботирала държавата
Тройната коалиция укривала писма от Брюксел и саботирала държавата / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Тройната коалиция укривала писма от Брюксел и саботирала държавата
25384
Тройната коалиция укривала писма от Брюксел и саботирала държавата
  • Тройната коалиция укривала писма от Брюксел и саботирала държавата

Министрите на околната среда и водите и на финансите от предишното правителство, както и бившият премиер Сергей Станишев умишлено са саботирали дейността на държавата и са укривали кореспонденция с Брюксел за нарушения по проекти за околната среда и по ИСПА. Това съобщи премиерът Бойко Борисов. Писма от Брюксел са се укривали от февруари миналата година насам и в тях Европейската комисия е предупредила да спре да се краде по европроектите.

Министрите на околната среда и водите Нона Караджова и на финансите Симеон Дянков са открили писма от Брюксел още от февруари миналата година, които не са завеждани в администрацията и са укривани. От Брюксел са поискали пълна проверка на всички проекти и промяна на правилата, напомнили са с ново писмо през юни, а през юли от кабинета „Станишев" са отговорили формално, че ще предприемат мерки, но не са го направили.

Вицепремиерът Симеон Дянков цитира, че в писмата се сочи, че „много от процедурите, които започват с открита обществена поръчка - тази поръчка се затваря и след това се  минава на пряко договаряне". „Тук става въпрос за 10 проекта, което е в разрез с комисията. Пловдив - Свиленград, подобряване на железницата, която е на стойност 3 475 978 евро, което пак е по пряко договаряне. Тази процедура не съответства и няма да плащаме", обясни Дянков.

Премиерът Бойко Борисов окачестви тези действия като откровен саботаж на държавата. „Още февруари месец предишното правителство - тройната коалиция, умишлено са саботирали дейността на държавата, криейки кореспонденцията с Брюксел, която ясно им е казала „Спрете да крадете пари чрез преки договаряния, правете конкурси, както се прави в цяла Европа. Те са знаели, мисля, че министър Василев, когато са ги предупредили, че септември, октомври, ноември държавата ще остане на хляб и вода, ако продължават с тази политика, те са му казали да мълчи", каза премиерът.


 
Затова според премиера България може да изгуби 15-20% от стойността на проектите във вид на глоба. По разпореждане на министър Нона Караджова са взети мерки: направен е пълен скрининг на всички проекти, определени са нови правила и технологични параметри на проектите и са сменени директорите на двете дирекции в екоминистерството, които са работили по Оперативна програма „Околна среда", както и голяма част от експертите. До 31 декември писмо с всички констатации и предприетите мерки заминава за Брюксел и ще се преговаря за по-нататъшната съдба на проектите, за да се избегне опасността от спиране на еврофинансирането.

По повод изнесените данни бившият министър на околната среда и водите и настоящ депутат Джевдет Чакъров разпространи официално съобщение до медиите. В него той заявява, че няма укрита кореспонденция на МОСВ с ЕК по време на неговото управление. "Няма писма от Брюксел, на които не е отговаряно, напротив - диалогът е воден в максимално съкратени срокове и стриктно, с цел да не бъдат загубени пари за България", посочва още Чакъров. По думите му за споменатото днес като "укрито писмо" на ЕК от 23 февруари 2009 г. е информирано в прессъобщение от 26 февруари, което и в момента фигурира на интернет страницата на МОСВ. 

В позицията си бившият министър отбелязва, че министерството е разработило план за корективни мерки по отношение на 29 проекта за изграждане на водна инфраструктура със средства от ОП "Околна среда"; изработена е и национална позиция за сектора, за която официално е информирана ЕК; разработен е и нов механизъм за директно финансиране на приоритетни проекти в големите населени места.