Три самолета от Франция посрещат на летището в Пловдив
Три самолета от Франция посрещат на летището в Пловдив / снимкa: Sofia Photo Agency
На летище "Пловдив" е създадена необходимата организация за приземяването на два пожарни и един разузнавателен самолет, които се очаква да пристигнат следобед от Франция за гасенето на пожара в НП "Рила", съобщиха от Министерството на извънредните ситуации.

Разузнавателният самолет ще извърши облитане на района и местата за зареждане с вода. Българските екипи са готови да окажат навременна логистична подкрепа при пристигането на летателната техника.

Самолетите са изпратени по линия на Европейското споразумение за сътрудничество при кризисни ситуации. Все още се търси вододайна зона, от която те биха могли да зареждат с вода, като в момента се правят консултации с Министерство на околната среда и водите.

Пети ден продължава пожарът, възникнал на 3 септември в Национален парк "Рила", местността " Аризманица "- Марков камък, област Благоевград, съобщиха от пресцентъра на МВР. Местността е силно пресечена.

Няма опасност за живота и имуществото на хората от вилната зона, огнеборците са в състояние да пресекат всяко активизиране на пожара към нея, каза гл.комисар Николай Николов. Осигурени са противопожарни автомобили и в самата вилна зона.

Пожарът е обхванал площ от около 1350 дка, от които 400 дка иглолистна гора. 235 души и 50 единици техника са ангажирани към момента с гасенето на пожара. Пожарът е локализиран, но все още не е потушен, каза Николов и добави, че най-тежка остава ситуацията в западния фронт на пожара, където усилено се гаси.