/ МС, пресцентър
"Всякакви опити за мораториуми звучат жалко в ушите на хората, които са ви изпратили тук", заяви Теменужка Петкова. Тя определи като неверни внушенията за незаконосъобразни решения в енергетиката. Поводът са дебатите в Народното събрание за налагане на мораториум върху назначения, сделки и други.

Парламентът наложи мораториум на определени действия на държавните органи

Министърът в оставка припомни на социалистите, че през 2019 г. са подкрепили Закона за публичните предприятия, приет по препоръка на ОИСР. На какво налагате мораториум с това предложение, с него за пръв път се въвежда конкурсното начало в държавните дружества при назначенията, коментира Петкова.

Тя обясни, че конкурсът, който се провежда по закон в БЕХ, е съгласно изискванията, 19 са били кандидатите, конкурсът е в няколко фази, процедурата за избор на представители на държавата в БЕХ е приключила на 31 март 2021 г.. Хората, които са спечелили конкурса, са с голям опит в енергетиката, ако това са "калинки", кажете, обърна се тя към партиите в залата, без ГЕРБ-СДС.

Във връзка с обсъждания мораториум върху концесиите за подземни богатства Петкова представи папки с решения за концесии за 35 години, взети при управленията на Станишев, Орешарски и служебното правителство на Румен Радев.

Ясни са трима от новите шефове в Българския енергиен холдинг

Не забравяйте, че в този парламент сме изпратени да спазваме законите и да служим на българския народ, подчерта министърът в оставка. Мислех, че министърът в оставка беше тук, за да каже защо КЕВР увеличи природния газ с 16 % по предложение на "Булгаргаз", както и защо топлофикациите и енергодружествата, които са поискали увеличение на тока и парното, не са го направили публично, коментира Мая Манолова - "Изправи се!Мутри вън!".

След заседанието с колегите й отивали в КЕВР, за да кажат какво ги чака българските граждани от "теслата на Петкова". Идеята на закона за публичните предприятия беше политиците да излязат от управлението на тези предприятия, вие от ГЕРБ развалихте всичко, взе думата Драгомир Стойнев от БСП.

Депутатите гласуваха проекта за налагане на мораториум върху някои действия на правителството

Председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова посочи, че вече е станало ясно, че именно БЕХ е била причината да се внесе от другите парламентарни групи решение за мораториум.

"Има ли връзка мораториумът и назначенията в БЕХ с един бивш министър, чиито заместник е била председателката на вашата група", попита тя Стойнев.
БТА