„Танкове поведоха вечерното протестно шествие
„Танкове поведоха вечерното протестно шествие / снимка: БГНЕС

За 160-а поредна вечер недоволните от управлението на страната се събраха на протест в столицата. Протестната вечер се сля с деня на протести. Докато до късния следобед студентите кръстосваха бул. „Васил Левски" и „Цар Освободител" и на няколко пъти блокираха движението за автомобили, пред парламента протестиращите се подготвяха за вечерното си шествие до сградата на Министерския съвет.

За разлика от друг път то днес бе предвождано от три камуфлажни танка, сътворени от стиропор и картон, които бяха носени на ръце от първите редици недоволни.

Протестиращите бяха посрещнати от засилен полицейски кордон, разположен до сградата на БНБ, който имаше за цел да не допусне демонстрантите в близост до президентството, в което в това време се провеждаше КСНС. Заради тази мярка протестиращите, които тогава наброяваха около 250 човека, предпочетоха да блокират улиците „Княз Александър I", „Граф Игнатиев" и „Алабин", за да достигнат до централите на БСП и ДПС, които да освиркат - акт, познат ни от първите протестни вечери.

След като удостоиха централите със своето присъствие и блокираха бул. „Ал. Стамболийски" недоволните бяха препречени от втори полицейски кордон, разположен межди храм „Света Неделя" и здравното министерство. Също като първия кордон и този имаше за цел да попречи на шествието да достигне до сградата на президентството. Това накара протестиращите да се върнат обратно по „Алабин", „Граф Игнатиев" и „Княз Александър I" и да се уверят, че и първият полицейски кордон все още си е на мястото. Това сложи край на желанието на участниците в проявата да бродят из софийските улици и те се завърнаха пред Народното събрание, където запалиха факли, както и купчина афиши с лицата на управляващите. След като всичкото това догоря, протестът се разпръсна.

Така завърши 160-та вечер на протести срещу управлението на кабинета „Орешарски".