/ МО
„През последното десетилетие Черно море се превърна в зона на огромни енергийни проекти, на нарастващо политическо и военно напрежение, военни потенциали и противопоставяне. В резултат на това в последните години Черноморският басейн стана свидетел и на първата от 78 години насам широкомащабна война в Европа, както и на все по-зачестяващи ситуации към страни-членки на НАТО. Заради променената ситуация НАТО в своята стратегическа концепция определи защитата на Черно море като основен приоритет."

Военният министър е категоричен: България няма да изпраща военнослужещи в Украйна

Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред курсантите-випускници на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ по време на тържественият акт по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от Випуск 2023 „Васил Левски“ на Висшето военноморско училище (ВВМУ). Това бе кулминацията в отбелязването на 144 години български Военноморски сили.

"Черно море е изключително важно, както за сигурността, така и за икономиката, транспорта и екологията на всички страни-членки от региона“, заяви още министърът на отбраната. По думите му - това повишава неимоверно ролята и отговорността на Военноморските сили на Република България и налага сериозни инвестиции за ускорената им модернизация и тясна интеграция и взаимодействие с въоръжените сили на другите страни-членки на Алианса.

144 години от създаването на Военноморските сили

В приветствието си министърът на отбрана подчерта, че ВВМУ е едно от най-успешните български висши училища, с национален и международен авторитет и заслужени официални признания. Той акцентира и върху символичното значение на патрона на Випуск 2023: „Васил Левски е пример и образец не само за всеки българин, но и за всеки човек, независимо от нация, етнос и религия. Апостолът на свободата е не само ръководител и организатор на българското националноосвободително движение на XIX век, но и гениален европейски визионер и стратег, чийто революционни идеи за бъдещето продължават да бъдат все така актуални и в XXI век“, посочи министър Тагарев.