Създават кризисен щаб за борба с класическата чума по свинете
Създават кризисен щаб за борба с класическата чума по свинете / netinfo

Ще бъде създаден кризисен щаб на ниво Национална ветеринарномедицинска служба за борба с класическата чума по свинете. Това заяви доц. д-р Жеко Байчев, генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба.

В Шумен той присъства на работно съвещание по мониторинга на заболяванията класическа чума по свинете, туберкулоза по говедата и др. Кризисният щаб ще бъде оглавяван от Жеко Байчев и в него ще бъдат включени научни работници и експерти. Той ще заседава всяка седмица.

Доц. д-р Байчев е помолил за съдействие областния управител Красимир Костов, за да бъде организирана среща с представители на Асоциацията на свиневъдите от областите Шумен, Варна и Бургас.

На форума ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с преодоляването на заболяването класическа чума по свинете, ликвидирането на т. нар. „свински градчета” и мерките, наложени от ЕС за износ на свинско месо. От три месеца в България няма регистриран случай на заболяването.

В област Шумен в началото на годината бяха унищожени около 1200 свине от източно–балканската порода в т. нар. „свински градчета”.

Други новини от Шумен