/ Sofia Photo Agency, архив
Съвместни проверки на инспектори по труда на България и Норвегия с акцент върху спазването на разпоредбите, касаещи декларирането на труда, бяха извършени у нас по проект „Сътрудничество за достойни условия на труд“. Това съобщиха от пресцентъра на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“.

Проверени бяха оранжерия, кравеферма, розопроизводители и строителни обекти, на два от които бяха установени да работят и чуждестранни работници.

Според инспекторите от Норвегия комуникацията между работниците и проверяващите има голямо влияние върху по-качественото и ефективно извършване на проверките. Като добра практика те отчетоха и правомощието на българските инспектори да спират обекти, работни места и оборудване чрез поставяне на отличителни знаци като лента и стикер. Знаците според тях позволяват на работниците да видят, че има опасност и да не работят на съответното работно място или на опасната машина, се посочва в съобщението на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“.

Оттам поясняват, че големият брой проверки, които всеки български инспектор извършва годишно, е впечатлил представителите на Норвежката инспекция по труда в контекста на въведените показатели за качество на инспекционната дейност, освен за количество.
БТА