Съкращават срока за последваща регистрация в бюрата по труда
Съкращават срока за последваща регистрация в бюрата по труда / снимка: Sofia Photo Agency

Санкциониращият срок, в който лица имат право на следваща регистрация в дирекция "Бюро по труда", беше намален от 12 на 6 месеца. Това стана с приемането на първо четене на промените в Закона за насърчаване на заетостта.

Депутатите решиха да се удължи от 6 на 9 месеца срока на стажуване на младежите, завършили през последните 24 месеца професионално обучение и без трудов стаж по специалността. Създава се възможност за предоставяне на суми за работодатели, наели на работа за период до 12 месеца на т. нар. "зелени работни места" безработни лица с непрекъснато поддържана регистрация в дирекциите "Бюро по труда" от 6 месеца.

Работодателите от публичната администрация вече ще са задължени да обявяват в Агенцията по заетостта свободните работни места, а частните посредници - информация за обявените при тях свободни работни места.

Увеличава се размерът на глобите от 1000 лева до 2500 лева, а при повторно нарушение - от 2500 лева до 5000 лева, за физическите и юридическите лица, извършващи посредническа дейност и услуги в нарушение на изискванията за осъществяване на дейността.

Въвежда се санкция за работодател, наел по трудово правоотношение чужденец без регистрация в Агенцията по заетостта, както и санкция за самите чужденци, които извършват трудова дейност без регистрация.