/ БГНЕС
Йоан Матев остава в ареста
95194
Йоан Матев остава в ареста
  • Йоан Матев остава в ареста
Софийският апелативен съд остави в ареста Йоан Матев, обвинен в убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина.

Преди седмица Градският съд освободи Матев с мярка "подписка" с мотива, че е изтекъл максималният 8-месечен срок, в който може да бъде държан в ареста по време на разследване. Днес обаче Апелативният съд обяви, че поради събраните доказателства срещу него и сериозността на престъплението, не е изтекъл нито законовият, нито разумният срок, в който Матев трябва да остане в ареста.
 

Йоан Матев иска да завърши образованието си

Георги Игнатов бе намерен мъртъв, с прободна рана от нож на пейка в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. През февруари т.г. като основен заподозрян бе задържан Йоан Матев. Оттогава до днес обаче така и не му бе повдигнато обвинение, а защитата му настоя, че 8-месечният срок, в който може да бъде държан в ареста по време на разследване, вече е изтекъл.
 

БГНЕС


Въпросният срок може да бъде удължаван до година и половина за тежки престъпления, за които се предвижда лишаване от свобода над 15 години. Матев обаче е съден като непълнолетен и максималното му възможно наказание е 12 години затвор. С този мотив Софийският градски съд уважи искането на защитата и преди седмица пусна Матев с най-леката мярка "подписка".
 
Обвиненият за убийството на Георги в Борисовата градина излиза от ареста?

На втора инстанция днес обаче Софийският апелативен съд обяви, че деянието, в което е обвинен Матев е с особена обществена опасност и максималният срок на задържането му остава година и половина, независимо дали е съден като пълнолетен или не.
 

БГНЕС


Съдът допълни, че обоснованото предположение, че Матев е извършителят, остава в пълна сила. Към него сочат резултатите от няколко съдебни експертизи и много свидетелски показания. Сред тях са тези на брат му Марсел, който посочи пред полицията мястото, на което е скрито оръжието на престъплението.
 
Вуйчото на убития в Борисовата градина Георги: Матев може да се укрие

Съученици на Матев пък го разпознаха на разпространения от МВР видеозапис от района на убийството. Други от тях заявиха, че са го видели същия ден да се мие в училищната тоалетна, с което се оборва първоначалната теза на защитата, че по това време Матев не е бил в София.
 
В допълнение съдът обяви и че при по-лека мярка за неотклонение има реална опасност Матев да се укрие, тъй като не живее на постоянния си адрес, а след убийството е сменил външния си вид, изтрил е снимките си от профилите си в социалните мрежи и е спрял да посещава училище.
 

БГНЕС

 
Проговори майката на Йоан Матев: Вярвам в сина си 

С тези мотиви Апелативният съд заключи, че не е изтекъл нито законовият, нито разумният срок, в който Матев трябва да остане в ареста.
 
Междувременно Софийският градски съд обяви днес, че обвинителният акт срещу Матев най-накрая е внесен и приет в съда. Така делото навлиза в съдебна фаза, в която срок за задържане в ареста на практика няма. Очаква се насрочване на дата за първото заседание по делото.
БТА