/ БГНЕС
Делото ще продължи през март с разпит на свидетели
Съдът търси обяснения от Цветан Василев по делото КТБ
100577
Съдът търси обяснения от Цветан Василев по делото КТБ
  • Съдът търси обяснения от Цветан Василев по делото КТБ
Съдът ще търси начин Цветан Василев да даде обяснения като подсъдим по делото за фалита на КТБ чрез конферентна връзка в Сърбия. Такова намерение от името на банкера изрази на днешното съдебно заседание от процеса адвокатът му Константин Симеонов. Представителите на прокуратурата обаче изразиха остро несъгласие това да се случи с аргумента, че Василев е "недобросъвестен" и ако е искал да участва в процеса, е можел да го направи.
 
Делото за източването на КТБ тръгва по нова процедура

По време на първото заседание от процеса след продължилото близо година четене на обвинителния акт, подсъдимите за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) имаха възможност да дадат обяснения пред съда. Някои от 18-те души заявиха, че разбират обвиненията, но не са съгласни с тях, други заявиха, че не разбират за какви деяния ще отговарят, а трети като подуправителя на БНБ Цветан Гунев изтъкнаха, че в обвинителния акт има "драматично неразбиране" от страна на прокуратурата към дейността на централната банка.

В крайна сметка адвокатът на банкера Цветан Василев, който е и основният подсъдим за източването на банката, заяви, че той също има желание да даде обяснения в процеса чрез видео връзка: "За да не ни обвиняват отново във всички смъртни грехове, че бавим процеса и т.н., казах, че сме готови да дадем обяснения, когато се появи такава техническа или юридическа възможност".

БГНЕС
 
 
От прокуратурата не се съгласиха Василев да дава обяснения чрез конферентна връзка и обясниха, че ако желае, може да го направи лично: "Във всеки един момент всеки подсъдим може да реализира правата си, стига да желае това. Тоест подсъдимият Василев, ако е считал, че желае да ги упражни лично, е имал тази възможност, като заяви съгласие за екстрадиция. Няма как при задочно разглеждане на производството, един подсъдим да упражнява правата си избирателно".
 
Делото ще продължи през март с разпит на свидетели.