/ БГНЕС
Делото за източването на КТБ тръгва по нова процедура
100560
Делото за източването на КТБ тръгва по нова процедура
  • Делото за източването на КТБ тръгва по нова процедура
Съдът прекрати "в движение" четенето на обвинителния акт по делото КТБ. Причина за това станаха промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се отменя задължението на прокуратурата да чете заключителната част на обвинителния акт в началото на всеки процес. В случая с мегаделото за фалита на КТБ става въпрос за над 5000 страници, които от обвинението четат от май миналата година. Адвокатите на подсъдимите се обявиха против промяната и я определиха като незаконна и политическа, а от прокуратурата пък бяха категорични, че не се страхуват, тъй като имали неоспорими доказателства.
 
Дело КТБ
БГНЕС


Българската прокуратура не се страхува от процеса по същество. Не се притесняваме от доказателствата, които сме събрали в досъдебната фаза. Не се страхуваме от експертизите, не се притесняваме от нищо от работата си” – с тези думи заместник-главният прокурор Иван Гешев, чието кариерно израстване се случи именно след гръмкото разследване на фалита на КТБ, изрази позитивната си нагласа към направените промени.
 
А те на практика слагат край на продължилото близо година четене на 5000 страници диспозитив на обвинителния акт. Според досегашните разпоредби на НПК, прокуратурата е длъжна да изчете в съдебната зала тази заключителна част на обвинението.

Дело КТБ
БГНЕС

Адвокатите на всички 18 подсъдими изразиха мнение, че законодателните промени са направени специално за този процес и не са придружени от никакви мотиви. В тази връзка те настояваха делото да продължи по старата процедура.
 
Според адвокат Даниела Доковска проблемът не се корени в закона, а в начина, по който прокуратурата е изготвила собствения си обвинителен акт, дълъг 22 000 страници.
 
Дело КТБ
БГНЕС


Адвокатът на банкера Цветан Василев - Констанин Симеонов, заяви, че законът е бил нарушен, а ситуацията - предварително подготвена: „Не се притесняваме от процеса. Единствено искаме да се спазва законът, в конкретния случай според мен той беше нарушен. За пореден път медиите оповестиха решението на съда преди то да бъде съобщено от съдията. Нещата са готови предварително и всичко това, което днес говорихме в залата, е за обща култура”.
 
И въпреки продължилите близо два часа спорове между защитници и обвинители по въпроса как да продължи занапред процесът за фалита на КТБ, извън залата нещо общо в думите им пред камери и микрофони направи впечатление. А именно поговорката, че „каквото и да ти говорят, става дума за пари”.