Съдът се произнесе в полза на русенци срещу „Монтюпе”
Съдът се произнесе в полза на русенци срещу „Монтюпе” / снимки: БГНЕС

Административният съд в Русе отхвърли искането на френския завод за автомобилни части „Монтюпе” за спиране на предварителното изпълнение на заповедта на РИОСВ-Русе за затваряне на част от производството на фирмата. На 25 септември бе пломбирана първа леярна на завода, заради системно изпускане на вредни миризми над допустимото.

Работници от „Монтюпе” излязоха в защита на завода

„Не следва да се дава предимство на частния интерес за сметка на обществения. Причиняването на евентуални значителни вреди на дружеството не би могло да се противопостави на евентуално увреждане на здравето на хората”, гласи определението на съдия Вилиана Върбанова.

Съдът се произнесе в полза на русенци срещу Монтюпе
netinfo

Тя припомни, че принудителната мярка по спиране на производството в „Карусел 1” на „Монтюпе” е наложена по Закона за опазване на околната среда, който защитава особено значими обществени отношения - здравето на хората.

По време на заседанието адвокатите на завода изложиха аргументи, че спирането на производството на цилиндрови глави за „Ауди”-Унгария, нанася значителни вреди на дружеството Произвежданата продукция в „Карусел 1” съставя близо 20% от оборота на дружеството, като бяха изказани предположения, че е възможно „Ауди” изобщо да се откаже от услугите на „Монтюпе”, което пък да доведе евентуален отказ и от страна на другите контрагенти.

Съдът се произнесе в полза на русенци срещу Монтюпе
netinfo

От своя страна юрисконсултът на РИОСВ-Русе припомни, че срещу завода има три административни производства в последната година и цитира РЗИ, че лабораторните данни за замърсяване на въздуха, взети от „Монтюпе”, сочат предпоставка за повишен риск за здравето на хората от някои райони на града. Заради високия обществен интерес в производството участва и представител на Окръжна прокуратура.

Екоинспекцията в Русе спря една от инсталациите на завод заради замърсяване

Определението на Административния съд-Русе може да се обжалва в 7-дневен срок пред ВАС, а същинското дело за оспорване на самата заповед за спиране на работа на „Карусел 1” ще се гледа на 9 ноември.

Съдът се произнесе в полза на русенци срещу Монтюпе
netinfo

Съдът се произнесе в полза на русенци срещу Монтюпе
netinfo

По-рано днес се гледа още едно дело, свързано с екология, където русенска фирма обжалва отказа на РИОСВ да одобри инвестиционното предложение за изграждане на нов комплекс за производство на бензин и дизелово гориво от тежки нефтени фракции с капацитет 250 000 тона годишно. В същото време жители на град Мартен, където трябва да се изгради производството протестираха с плакати пред съда, тъй като се опасяват от нови екологични замърсявания.

Източник: БГНЕС