Работници от „Монтюпе” излязоха в защита на завода (СНИМКИ)
Работници от „Монтюпе” излязоха в защита на завода (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

Над 100-на работници от „Монтюпе” се събраха на мирен протест пред сградата на общинската и областна администрация в Русе. Те издигнаха плакати с надписи: „Нашите деца също живеят в Русе”, „Защо укривате истинските замърсители?”, „Монтюпе” не сме виновни” и др.

Екоинспекцията в Русе спря една от инсталациите на завод заради замърсяване

Представители на протестиращите внесоха в кметството петиция с над 650 подписа заради спирането на една от инсталациите в завода. Тя беше пломбирана миналия петък със заповед на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите в града.

Работници от Монтюпе излязоха в защита на завода (СНИМКИ)
netinfo

Според работниците френската компания е несправедливо сочена като замърсител на въздуха. Те настояват да бъдат обявени точните стойности и източници на  замърсяване в Русе.

ВИЖТЕ СНИМКИ от протеста

„Искаме да се разбере най-накрая откъде са миризмите и кои са виновните. Не искаме други предприятия да се крият зад нашия завод”, коментираха участници в протеста.

Работници от Монтюпе излязоха в защита на завода (СНИМКИ)
netinfo

По думите им спирането на леярната засяга около 300 работници от общо 800-те заети в завода. Засега те били пренасочени към другите производствени дейности в предприятието, което произвежда авточасти в Източната промишлена зона.

Още новини от Русе